Acasă Politic Bucureşti: 17 iulie – Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

Bucureşti: 17 iulie – Ziua Justiţiei Penale Internaţionale

DISTRIBUIȚI

 138439 – 17072015 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, la 17 iulie 2015, a Zilei Justiţiei Penale Internaţionale, dată care marchează aniversarea momentului istoric al adoptării Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale (17 iulie 1998).

            Adoptarea Statutului de la Roma, tratatul fondator al Curţii Penale Internaţionale, a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru crime deosebit de grave, care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, ca genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune, potrivit unui comunicat al MAE.

            “Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă un prilej de reflecție asupra semnificației și însemnătății dreptului internațional pentru evoluția societăților moderne și de reconfirmare a angajamentului comunităţii internaţionale pentru justiţia penală internaţională, ca ideal comun şi instrument pentru combaterea impunităţii pentru crimele cele mai grave. România este un susţinător ferm și constant al Curţii Penale Internaţionale şi al justiţiei penale internaţionale, în ansamblul său. Îmi doresc ca astăzi să onorăm și memoria ilustrului diplomat şi jurist român Vespasian Pella, unul dintre fondatorii dreptului internaţional penal, care a pledat încă din perioada interbelică pentru  înfiinţarea unei  jurisdicţii penale internaţionale cu caracter permanent în sprijinul păcii şi stabilităţii în lume”, a declarat cu acest prilej ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

            Cel mai recent demers al României în domeniul Justiției Penale Internaționale este reprezentat de iniţierea, în colaborare cu Spania, a unui proces de reflecţie cu privire la crearea unei Curți Internaționale împotriva Terorismului, destinată combaterii și prevenirii acestui fenomen, prin folosirea eficientă a instrumentelor de drept internațional. Acest proiect confirmă şi consolidează profilul României de susţinător al justiţiei penale internaţionale.

            România a semnat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat prin Legea nr. 111 din 28 martie 2002, fiind printre primele 60 de state care au întreprins acest demers, făcând astfel posibilă intrarea în vigoare a Statutului.

            În privinţa incriminării terorismului drept crimă internaţională, preocupările României în acest sens datează din perioada interbelică, în 1926 fiind promovată o iniţiativă a României la Societatea Naţiunilor privind posibilitatea elaborării unei convenţii pentru incriminarea universală a terorismului, însă iniţiativa nu a fost însuşită de Ligă.

            În perioada 1935-1937, diplomatul Vespasian Pella (1897 – 1960) a reprezentat România în cadrul unui comitet de experţi constituit de Societatea Naţiunilor pentru redactarea unei „convenţii internaţionale destinate reprimării conspiraţiilor sau crimelor comise cu un scop politic şi terorist”. Efortul s-a finalizat, graţie, în principal, lui Vespasian Pella, prin adoptarea, în noiembrie 1937, a două convenţii: Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea terorismului, care definea infracţiunea de terorism şi prin care statele se obligau să incrimineze actele de terorism şi Convenţia privind crearea unei Curţi Penale Internaţionale, prin care se crea mecanismul pentru pedepsirea faptelor prevăzute în prima Convenţie. Cele două convenţii nu au intrat în vigoare, pe fondul evoluţiilor care au condus la izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.