Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: O nouă tranşă de bani pentru sprijinirea IMM-urilor

Bucureşti: O nouă tranşă de bani pentru sprijinirea IMM-urilor

DISTRIBUIȚI

138551 – 22072015 – Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, deblocarea sumei de 5 milioane lei, aferentă lunii iulie, pentru derularea, în 2015, a programelor finanțate anual de la bugetul de stat în scopul sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

            Suma de 5 milioane de lei reprezintă cea de-a cincea tranșă deblocată în 2015, din fondurile care urmează să fie repartizate de Guvern pe o perioadă de șase luni, în mod eșalonat, pentru programele destinate IMM-urilor, potrivit unui comunicat al Executivului.

            Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri aplică stategia și programul de guvernare în domeniile energetic și resurselor energetice, întreprinderilor mici și mijlocii, cooperației și mediului de afaceri, în concordanță cu cerințele economiei de piață și pentru stimularea inițiativei operatorilor economici.

            Programele implementate de minister și finanțate din  bugetul de stat pentru înființarea sau dezvoltarea de noi IMM-uri sunt: Programul pentru dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul tinerilor și facilitatea accesului la finanțare Start, Programul pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri – SRL-D, Programul de dezvoltare și modernizare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață – Comerţ, Programul național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM-urilor – Femeia Manager, Programul național multianual de înființare și dezvoltare de incubatoare tehnologice și de afaceri, Programul național multianual pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului şi Programul de dezvoltare antreprenorială UNCTAD/ Empretec România pentru sprijinirea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

            Prin Legea bugetului de stat pentru 2015, este prevăzută suma de 166,8 milioane de lei pentru dezvoltarea și susținerea înființării de noi IMM, care a inclus şi suma de 70 milioane lei, plătită beneficiarilor schemei de ajutor de minimis pentru IMM, derulată în baza HG nr. 274/2013, cu modificările şi completările ulterioare.

            Din suma de 96,8 milioane lei, prevăzută pentru implementarea celor 7 programe sus amintite, 70 milioane lei au fost blocate, Guvernul deblocând în lunile martie, aprilie, mai și iunie suma de 60 de milioane de lei, destinată sprijinirii sectorului întreprinderilor mici și mijlocii.

            Potrivit procedurilor din cadrul programelor menţionate, etapele de implementare până la plata beneficiarilor durează minimum șase luni, acestea fiind următoarele: înscriere solicitanți, depunere documente, verificare administrativă și de eligibilitate, semnare contracte de finanțare, efectuare cheltuieli, depunere deconturi, certificare cheltuieli. Astfel, beneficiarii se prezintă la decont începând cu luna octombrie, plățile efectuându-se în perioada octombrie -15 decembrie, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.