Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Părerea Preşedintelui despre Codul Fiscal

Bucureşti: Părerea Preşedintelui despre Codul Fiscal

DISTRIBUIȚI

 138375 – 15072015 – Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca in aceste zile va analiza daca va promulga noul Cod Fiscal, insa a aratat ca nu crede ca acesta va revolutiona economia tarii.

            „Devine imperativ sa renuntam la cel putin cateva iluzii – in primul rand, iluzia ca prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare si datorie publica, rostogolita continuu, de la un an la altul. Apoi, iluzia ca politicile monetare si fiscale pot compensa absenta reformelor reale. Nu in ultimul rand, iluzia ca odata ce a fost obtinuta, prosperitatea nu se mai poate pierde, ceea ce este profund gresit. As putea evoca drept exemplu noul Cod Fiscal, pe care chiar zilele acestea il analizez pentru a decide asupra oportunitatii promulgarii sale”, a declarat Klaus Iohannis, la sediul BNR, dupa o intalnire cu guvernatorul Mugur Isarescu.

            „Nu stiu cum s-a strecutat aprecierea ca acest Cod Fiscal ar revolutiona economia Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite”, a adaugat Iohannis.

            Acesta sustine ca „n-ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta”.

            „O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica”, a punctat seful statului.

            Klaus Iohannis sustine ca Romania nu isi mai permite „experimente economice sau politici publice cu jumatati de masura”.

            „Nu este suficient ca progresul economic al Romaniei sa aiba doar o alura cantitativa, statistica, prin rate inalte de crestere, care atunci cand sunt obtinute usor se pot pierde la fel de usor. Avem nevoie de o economie sanatoasa, care sa prospere si in sens calitativ, prin productivitate si competitivitate, caci de aici va veni bunastarea pe termen lung in viata de zi cu zi a romanilor. Ultimii ani au aratat ca Romania a iesit definitiv din paradigma inflationista. Putem spune ca tranzitia economica a fost incheiata, insa aceasta nu inseamna ca Romania a facut saltul decisiv, definitiv si generalizat, la principiile economiei de piata. Economia pare construita, in continuare, in jurul bugetului de stat, ceea ce explica de ce romanii asteapta ca multe lucruri sa vina, in continuare, de la stat sau prin intermediul statului”, a punctat presedintele.

Declaratiile sefului statului au fost facute la Banca Nationala a Romaniei, la evenimentul de lansare a emisiunii numismatice „150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand”. – PROMPT MEDIA

foto:presidency

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.