Acasă Sud Calarasi Călăraşi: Percheziţii la suspecţi de înşelăciuni: Telefoane mobile la preţ mic obţinute...

Călăraşi: Percheziţii la suspecţi de înşelăciuni: Telefoane mobile la preţ mic obţinute cu datele personale ale altora

DISTRIBUIȚI

138457 – 20072015  – Poliţiştii de la Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și procurorii de la DIICOT București coordonează luni o acțiune în județul Călărași pentru destructurarea unei grupări infracționale specializate în înșelăciuni.

            Cei în cauză sunt bănuiți că, folosind datele unor persoane care aplicau pentru contracte de muncă în străinătate, ar fi creat conturi de utilizator on-line pe o platformă de telefonie și ar fi încheiat abonamente în urma cărora beneficiau de prețuri promoționale pentru telefoane mobile de ultimă generație, potrivit unui comunicat al IGPR.

            În cadrul acțiunii sunt efectuate două percheziţii domiciliare în județul Călărași la locuinţele membrilor grupării infracţionale organizate și sunt puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele a 18 persoane.

            Activitatea investigativă s-a derulat în perioada iunie – iulie 2015 și a vizat o grupare infracţională din județul Călărași, ai cărei membri aveau drept scop obţinerea de terminale mobile şi abonamente aferente furnizării serviciilor telefonice.

            Din primele cercetări a reieșit că, în perioada noiembrie 2014- iunie 2015, cei în cauză au obținut 55 terminale mobile și un număr similar de abonamente aferente de furnizare a serviciilor telefonice. Pentru derulararea activităților ilicite, aceștia ar fi indus în eroare reprezentanţii unei companii de telefonie prin accesarea fără drept a sistemului informatic al acesteia, respectiv a conturilor de utilizator ale mai multor persoane.

            Profitând de o ofertă comercială ce consta în posibilitatea persoanelor interesate de a intra în posesia unui terminal mobil de ultimă generaţie la un preţ promoţional, sub condiția încheierii unui abonament,  cei în cauză ar fi defășurat mai multe activități ilicite. Pentru obținerea telefoanelor, erau parcurse mai multe etape, respectiv substituirea persoanei interesate, lansarea unei comenzi ce prezenta aparenţa că provine de la aceasta, urmată de intrarea în posesia terminalului mobil comandat şi a cartelei telefonice aferente.

            Pentru a intra în legătură cu persoanele care urmau să fie substituite, cei în cauză postau pe internet oferte de muncă în străinătate. După primirea CV-urilor persoanelor interesate, solicitau copii ale actelor de identitate în vederea încheierii contractelor de muncă.

            Ulterior, pretinzând că sunt persoanele a căror identitate şi-o declinau în mod nereal, ar fi  accesat fără drept sistemul informatic al companiei de telefonie şi ar fi creat conturi de utilizator în aplicația on-line pusă la dispoziția clienților. De asemenea, pentru conturile deja existente ar fi solicitat resetarea parolelor aferente. Ulterior, ar fi lansat comenzi on-line pentru abonamente noi de telefonie mobilă şi terminale mobile de ultimă generaţie la preţuri promoţionale.

            Aparatura telefonică era furnizată prin intermediul angajaţilor unui serviciu de curierat rapid, existând indicii că aceştia s-ar fi aflat în legătură infracţională cu cei care lansau comenzile. Astfel, ar fi predat membrilor grupului infracțional terminalele mobile la alte adrese de livrare decât cele de facturare existente în baza de date a companiei de telefonie şi fără a proceda la identificarea persoanelor care le preluau.

            Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat un prejudiciu de 30.000 de  euro, echivalentul a 55 de terminale mobile şi a unui număr similar de abonamente de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă aferentă.

            Trei persoane, doi bărbați și o femeie, toți din județul Călărași, sunt cercetați pentru înşelăciune, constituire a unui grup infracţional organizat şi acces ilegal la un sistem informatic.

            La actiune participă 30 de polițiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Institutului Naţional de Criminalistică, IPJ Prahova, IPJ Giurgiu și IPJ Călărasi.

            De asemenea, pentru efectuarea activităților operative, echipele de poliție sunt sprijinite de jandarmi. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.