Acasă Externe Franţa: Victor Boştinaru: „TTIP-ul poate şi trebuie să fie o nouă generaţie...

Franţa: Victor Boştinaru: „TTIP-ul poate şi trebuie să fie o nouă generaţie de acord comercial”

DISTRIBUIȚI

138164 – 07072015  – Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a subliniat în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, importanţa încheierii unui Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) care respectă toate standardele sociale, de mediu şi transparenţă. Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în contextul dezbaterii raportului Preşedintelui Comisiei pentru Comerţ Internaţional şi autorul recomandărilor Parlamentului European privind TTIP, eurodeputatul Bernd Lange.

            „Obiectivul nostru este de a obţine cel mai bun acord posibil, nu un acord ideal, pentru că acestea există doar în Tommaso Campanella sau în «Utopia» lui Thomas Morus. Acest acord va aduce beneficii tuturor cetăţenilor Uniunii Europene, va garanta drepturi egale investitorilor naţionali şi străini şi va fi un acord care se va supune unor standarde înalte sociale, de mediu şi sanitare, precum şi cele de transparenţă. Rezoluţia care va fi votată este foarte importantă pentru că defineşte liniile fundamentale pe care Comisia trebuie să le urmeze în negocieri, puncte esenţiale pentru care grupul social-democraţilor este profund angajat şi fără realizarea lor, va fi foarte greu să votăm acest acord. Vă invit pe toţi să facem astăzi diferenţa între adevăr şi fapte, pe de-o parte, propagandă şi manipulare pe de altă parte”, a spus Victor Boştinaru.

            „Rezoluţia cere excluderea explicită a tuturor serviciilor publice din conţinutul acestui acord. Obiectivul textului nostru este de a asigura competitivitatea întreprinderilor europene, fie ele multi-naţionale, fie  IMM-uri şi de a încuraja investiţiile străine de care ducem lipsă în Uniune. Este primordial să cerem Comisiei o propunere pentru un mecanism permanent de soluţionare a litigiilor dintre investitori şi state, care să înlocuiască serviciile de arbitraj private disponibile actual: sistemul ISDS. Un mecanism care să se supună principiilor democratice, controlului democratic, cu judecători independenţi, în cadrul unor procese publice şi care să permită, de asemenea, posibilitatea unui apel. Acesta este exact compromisul pe care Bernd Lange îl va propune. TTIP-ul poate şi trebuie să fie o nouă generaţie de acord comercial, între doi actori globali care dispun de economii integrate, care pot asigura un sistem de standarde comune înalte pentru toate viitoarele acorduri comerciale. Daca noi nu vom crea aceste standarde, alţii o vor face şi vă rog, uitaţi-vă o clipă la Trans-Pacific Partnership, la Shenzhen Initiative sau la Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură, ca să înţelegeţi de ce Europa nu-şi poate permite izolarea pe care o propun cei care se opun vehement acestui acord. TTIP-ul poate constitui un răspuns pentru provocările actuale de securitate prin introducerea unui capitol pe energie pentru beneficiile comune ale obiectivului de independenţă energetică fixat de Uniunea Europeană”, a subliniat eurodeputatul roman.

            În concluzia sa, Victor Boştinaru a respins acuzaţiile conform cărora China se opune TTIP: „Colegilor care afirmă: China astăzi se opune TTIP-ului le spun că este fals. Poate dumneavoastră nu aţi discutat cu oficialii chinezi. China încurajează TTIP-ul, aşa cum încurajează un acord bilateral de investiţii ca un prim stagiu pentru un viitor acord de comerţ şi investiţii între cele două părţi.” – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.