Acasă Vest Hunedoara Hunedoara: Complexul Energetic Hunedoara a primit prima tranşă din ajutorul de stat...

Hunedoara: Complexul Energetic Hunedoara a primit prima tranşă din ajutorul de stat individual de salvare

DISTRIBUIȚI

138418 – 17072015  –  Complexul Energetic Hunedoara a primit joi prima tranşă din ajutorul de stat individual de salvare, în valoare de 98,4 milioane de lei, bani care vor fi utilizaţi pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Astăzi am făcut încă un pas important pe drumul către salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Este un demers pe care ni l-am asumat şi pe care îl facem pentru un actor strategic al Sistemului Energetic Naţional. Ne dorim să salvăm complexul, care are un rol incontestabil în asigurarea securităţii energetice. De asemenea, nu pierdem din vedere nici impactul social şi economic avut de deciziile referitoare la soarta CEH asupra Văii Jiului”, a declarat Bogdan Badea, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Ministerul Energiei împreună cu Ministerul Finanţelor Publice şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH) au semnat convenţia privind acordarea către CEH a primei tranşe – în valoare de 98,4 milioane de lei, din ajutorul de stat individual de salvare. Suma aferentă tranşei întâi urmează a fi utilizată pentru cheltuielile curente şi pentru achiziţionarea deficitului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

De asemenea, cea de-a doua tranşă, în valoare de 68,5 milioane de lei, va completa sumele de care complexul are nevoie pentru efectuarea cheltuielilor curente minime de susţinere a activităţilor pentru o perioadă de 6 luni de la acordare, notează Capital.ro

Miercuri, preşedintele Sindicatului ‘Muntele’ de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH), Petre Nica, a avertizat că în situaţia în care compania nu va primi ajutorul de salvare aprobat în luna iunie, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, societatea şi-ar putea înceta activitatea în aproximativ două luni.

‘În condiţiile în care CEH nu primeşte ajutorul de salvare, în cel mult două luni de zile activitatea acestuia se încheie pentru că nu vor mai exista fonduri pentru a susţine salariile şi pentru a plăti furnizorii de servicii şi materiale’, a declarat Petre Nica, la Petroşani, în cadrul unei conferinţe de presă.

Comisia Europeană a aprobat în aprilie ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Hunedoara, considerând că acesta este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat şi, în plus, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare după cele şase luni.

‘Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane lei (aproximativ 37,7 milioane euro) care urmează să fie acordat de către autorităţile române Complexului Energetic Hunedoara, producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat din România, este conform cu normele UE privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat, în special, că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite CE Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni. La sfârşitul acestei perioade, întreprinderea va rambursa ajutorul sau România va notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a întreprinderii’, potrivit comunicatului Comisiei Europene la finele lunii iunie.  – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.