Acasă Economie Prahova: Sechestru pe conturile Lukoil

Prahova: Sechestru pe conturile Lukoil

DISTRIBUIȚI

138203 – 09072015  – În dosarul penal în care se efectuează cercetări faţă de Petrotel Lukoil Ploieşti şi Bogdanov Andrey Iurevici pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, procurorii au extins cercetările pentru folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, anunță Parchetul Curții de Apel Ploieşti. Astfel, procurorii au început urmărirea penală şi i-au pus sub control judiciar pe Andrei Raţă, Dan Dănulescu, Dorel Duţu, Yuri Erogov şi Alexey Voinstev (ultimii doi având cetăţenie rusă), toţi angajaţi ai Petrotel Lukoil Ploieşti.

Cercetările au stabilit că Petrotel Lukoil Ploiesti a  rambursat în baza unor contracte, cu titlu de împrumut, acţionarului majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de 1,5 miliarde de dolari şi peste jumătate de milliard de euro, cu justificarea restituire creditare. Totodată, Petrotel Lukoil Ploieşti a primit în baza unor contracte cu titlu de investiţii, de la acţionarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda suma de peste 32 milioane de euro şi peste 300 de milioane de dolari, deşi conform bilanţurilor, balanţelor şi raportărilor către ANAF, activul societăţii este de 48.522.486 euro, echivalent monedă naţională,  diferenţa de 257.995.952 euro neregăsindu-se în activul patrimonial al societăţii.  Mai mult, societăţii Petrotel Lukoil Ploiesti, conform rulajelor de cont,  i s-a virat în cont, de la acţionarul majoritar Lukoil Europe Holdings BV Olanda, suma totală de 480.176.734,90 euro, echivalent monedă naţională, cu titlu de majorare capital social, dar conform situaţiei raportate la Oficiul Registrului Comerţului pe baza documentelor financiar contabile ale societăţii, capitalul social este de 105.881.929,76 euro echivalent monedă naţională, diferenţa de 374.294.805,14 euro neregăsindu-se în aportul de capital. Cu toate că suma respectivă a fost primită cu titlu respectiv, conform rulajelor de cont, aceasta a fost fracţionată şi rambursată cu titlu restituire creditare în aceeaşi zi în care a intrat în conturile bancare.

Ca urmare a politicii comerciale practicate de Petrotel Lukoil, s-a realizat decapitalizarea societăţii, fapt relevat şi de rapoartele administratorilor societăţii, rapoarte aferente anilor 2012 si 2013.

Valoarea prejudiciului, estimată în acest moment, este  de aproape 1,2 miliarde de  euro şi 1,5 miliarde de dolari pentru infracţiunea  de folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi de peste 1,5 miliarde de şi peste jumătate de milliard de euro pentru infracţiunea de spălare de bani.

La data de 8 iulie 2014, s-a dispus măsura sechestrului asigurător. În urma extinderii certărilor faţă de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda şi faţă de Petrotel Lukoil Ploieşti  au fost extinse şi măsurile asigurătorii. Acestea au fost aplicate asupra unor bunuri aparţinând Lukoil Europe Holdings vatrium Olanda, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74euro, respectiv asupra conturilor bancare deţinute de această entitate juridică labănci comerciale situate în MareaBritanie şi Olanda, asupra primelor de emisiune în cuantum de 1.880.931,388 lei precum şi asupra a 176.840.629 acţiuni, deţinute de aceasta la Petrotel Lukoil Ploieşti. De asemenea, au fost instituite noi măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deţinute de Petrotel Lukoil Ploieşti, la bănci comerciale situate în Olanda, până la concurenţa sumei de  2.007.103.675,74 euro.

Măsurile instituite au avut un caracter strict procedural în conformitate cu legile speciale şi normele de procedură penală, singurele care guvernează procesul penal.

Cercetările urmează a fi continuate pentru strângerea şi a altor probe necesare pentru stabilirea situaţiei de fapt în integralitatea ei, pentru identificarea altor persoane ce au săvârşit infracţiuni şi în vederea stabilirii răspunderii penale a acestora.

Cercetările au fost efectuate cu sprijinul SRI şi al altor autorităţi competente, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.