Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Geoană: Criza migranţilor – o “lovitură aproape letală” pentru acordul Schengen

Bucureşti: Geoană: Criza migranţilor – o “lovitură aproape letală” pentru acordul Schengen

DISTRIBUIȚI

139459 – 31082015 – Sistemul Schengen este o victimă colaterală în criza imigranţilor, susţine senatorul Mircea Geoană, fost ministru de Externe. El crede că există riscul ca unele ţări să introducă din nou controlul naţional la frontiere, dând o lovitură aproape letală acordului Schengen. Geoană mai spune că România trebuie să fie vigilentă la graniţe, pentru a nu ajunge în situaţia Ungariei sau Macedoniei, potrivit RFI Romania.

            În opinia lui Mircea Geoană, „miniştrii trebuie să deschidă drumul către un Consiliu extraordinar la nivelul şefilor de stat şi de guverne, trebuie să lucrăm şi la legislaţia europeană. Avem Convenţiile de la Dublin, care ne leagă, ne obligă să primim practic orice azilant, în condiţii de tratament şi de oferire de condiţii minime de găzduire în Europa. E clar că în clipa de faţă şi la nivel legislativ lucrurile trebuie modificate”.

            Fostul ministru de Externe crede că „o victimă colaterală este sistemul Schengen. Dacă nu se găseşte o soluţie care să funcţioneze, este aproape inevitabil ca una, două, trei, cinci ţări europene să reintroducă controlul naţional la frontiere, dând o lovitură probabil aproape letală acordului Schengen şi evident nu putem să nu ne întrebăm de aici de la Bucureşti cum a fost posibil ca România să fie ţinută la uşa Schengen, când noi suntem de fapt unul dintre actorii care ar putea să ajute la un Spaţiu Schengen mult mai bine protejat şi iată, Spaţiul Schengen are dificultăţi din zone total diferite faţă de cele pe care politic unii lideri europeni le considerau că românii şi bulgarii ar fi o problemă pentru acest spaţiu”.

            Întrebat ce trebuie să facă România pentru a nu ajunge în situaţia Ungariei sau Macedoniei, senatorul Mircea Geoană a spus: „Extrem de vigilenţi la frontiere, în primul rând. Asta însemnând de exemplu că trebuie să folosim şi să achiziţionăm şi poate şi împrumutăm în sensul de leasing sau în sensul de împrumutare pe termen limitat invenţia românească ce este deja în patru puncte de frontieră, care face o scanare neintruzivă, deci nu-i nevoie să deschizi camionul. Trebuie să ne dotăm la frontiere cu toate mijloacele umane şi tehnologice, pentru a depista orice formă de tranzit de acest gen. Cred că şi ungurilor şi austriecilor un gest din partea României de a le oferi această tehnologie ar putea fi foarte bine primit”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.