Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Guvernul a aprobat recunoaşterea diplomelor de la universităţile neautorizate

Bucureşti: Guvernul a aprobat recunoaşterea diplomelor de la universităţile neautorizate

DISTRIBUIȚI

139408 – 27082015 –  Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri proiectul de Ordonanta de Urgenta privind dreptul absolventilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate si sanctionarea institutiilor de invatamant care scolarizeaza fara autorizare, au declarat reprezentantii Ministerului Educatiei.

Potrivit ordonantei, au dreptul sa beneficieze de diplome recunoscute de stat, care atesta finalizarea studiilor, absolventii inmatriculati inainte de inceperea anului universitar 2011-2012:  a) la programe de studii organizate la forme de invatamant si/sau in locatii geografice neautorizate; b) la programe de studii organizate in limba de predare neautorizata; c) peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata; d) la programe de studii aflate in curs de autorizare, la data inmatricularii. e) la programe autorizate/ acreditate, cu nerespectarea conditiilor de inmatriculare sau mobilitate;

Aceeasi ordonanta de urgenta prevede ca au dreptul sa le fie recunoscute actele de studii, la cerere, pentru accesul la munca sau pentru continuarea studiilor in strainatate, absolventii „ale caror acte de studii contin neconcordante cu unele dintre elementele Nomenclatorului domeniilor si al programelor de studii universitare, ce se aproba, anual, prin hotarare a Guvernului”.

„Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, in calitate de autoritate de stat in domeniul educatiei si invatamantului, poate recunoaste, prin ordin de ministru, studiile si pentru alti beneficiari care au fost vatamati in drepturile lor, daca se face dovada ca s-au aflat intr-o eroare comuna si invincibila”, se arata in OUG.

Incepand cu anul universitar 2015-2016, universitatile care inmatriculeaza studenti peste capacitatea maxima de scolarizare aprobata vor primi oamenda al carei cuantum este egal cu de 10 ori valoarea taxelor de scolarizare incasate, pentru numarul de studenti inmatriculati peste capacitatea de scolarizare.

Aceeasi amenda este prevazuta si pentru universitatile care scolarizeaza studenti la un program de studii „organizat ca neautorizat”.

„Nerecunoasterea validitatii diplomelor eliberate de catre institutiile de invatamant superior acreditate, de catre orice persoana fizica sau juridica in procesul de angajare sau pentru continuarea de studii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei”, se arata in ordonanta de urgenta.

Cel care va constata de aici inainte depasirea capacitatii maxime de scolarizare sau scolarizarea la programe de studii organizate la forme de invatamant, limba de predare si locatii geografice neautorizate/neacreditate este Ministerul Educatiei. Amenzile se vor varsa la bugetul de stat.

De asemenea, scolarizarea si inmatricularea de studenti cu incalcarea dispozitiilor referitoare la organizarea si desfasurarea programelor de studii universitare sau privind depasirea capacitatii de scolarizare aprobate se sanctioneaza dupa cum urmeaza: a. programul de studii respectiv intra in lichidare, in cazul in care incalcarea dispozitiilor legale se refera la un singur an universitar si la un singur program de studii; b. universitatea intra in lichidare si se efectueaza demersurile legale pentru desfiintare, in cazul in care se constata incalcarea dispozitiilor legale la doua sau mai multe programe de studii universitare, ori incalcarea prevederilor legale se constata, pe parcursul a cel putin 2 ani universitari consecutivi.

Ordonanta stabileste ca anual, in termen de 6 luni de la inceperea fiecarui an universitar, universitatile sunt obligate sa transmita Ministerului Educatiei tabele nominale cu toti studentii inmatriculati la fiecare program de studii, pentru fiecare domeniu, forma de invatamant, limba de predare, locatie georgrafica. Pe baza acestor tabele, Ministerul Educatiei verifica daca fiecare student este inmatriculat legal. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.