Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Jandarmeria va participa la Centrul de Excelență NATO pentru Operații de...

Bucureşti: Jandarmeria va participa la Centrul de Excelență NATO pentru Operații de Stabilitate

DISTRIBUIȚI

 139205 – 19082015 – Guvernul a aprobat, printr-o ordonanță, participarea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Jandarmeria Română, la Centrul de Excelență NATO pentru Operații de Stabilitate. Prin această participare se creează pentru țara noastră, multiple avantaje legate de posibilitatea de a beneficia de experiența acumulată la nivelul NATO în acest domeniu, de gestionarea crizelor civile în situații post-conflict și de obținerea, pentru personalul MAI, a unor poziții de vizibilitate în viitoarele operații NATO, conform unui comunicat al Guvernului.

            De asemenea, în cadrul Centrului de Excelență, există posibilitatea pregătirii anuale, cu titlu gratuit, a unui număr de specialiști în domeniul operațiilor de stabilitate, aparținând tuturor forțelor care pot contribui la constituirea structurilor integrate ale poliției de stabilitate.

            În cadrul acestui proiect, MAI, prin Jandarmeria Română, poate contribui la demersurile de suplimentare a prezenței românești în cadrul structurilor organizațiilor internaționale și/sau regionale de securitate internațională.

            Personalul Jandarmeriei Române, care va participa în cadrul Centrului de Excelență, la activități specifice de pregătire, exerciții, reprezentare în diferite comitete, cercetare academică, proiecte sau alte activități, va beneficia de prevederile legale privind personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar. Totodată, personalul Jandarmeriei Române care va ocupa funcțiile alocate României în organigrama Centrului de Excelență va beneficia de drepturi prevăzute de legislația națională pentru personalul trimis în misiune permanentă în misiune în străinătate.

            Calitatea de națiune-sponsor a Centrului de Excelență aduce României, prin MAI, un loc în cadrul Comitetului Director, organismul care coordonează activitatea Centrului, stabilind prioritățile și direcțiile de acțiune. Reprezentantul permanent al MAI în cadrul Comitetului Director va fi desemnat de către viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, la propunerea Inspectorului General al Jandarmeriei Române.

            Centrul de Excelență pentru Operații de Stabilitate s-a constituit la intenția NATO de a satisface nevoile de interoperabilitate a planificării și desfășurării acțiunilor între forțele militare ale Alianței și componentele de poliție cu statut militar. Centrul s-a înființat în Italia, care reprezintă națiunea-gazdă. NATO și partenerii italieni au dorit cooptarea unor state sponsor și parteneri cu potențial de tip jandarmerie și/sau poliție militară, adresând astfel, tuturor statelor membre NATO, invitația de participare la prima Conferință în acest domeniu. Activitatea Centrului de Excelență vizează elaborarea de studii, concepte, doctrine, standarde de securitate și organizarea de cursuri de instruire în sprijinul forțelor de poliție și structurilor cu statut militar care îndeplinesc misiuni specifice.

            Partea română și-a manifestat intenția de a deveni „națiune sponsor” la proiectul de constituire a Centrului de Excelență, obținând, în acest context, trei funcții dintre care o funcție cheie, respectiv, șef al Departamentului Lecții Învățate, celelalte două vizând funcția de șef al Secțiunii de Analiză/Evaluare și Experimentare și cea de asistent în cadrul Secțiunii Educaționale și de Cooperare. Participarea României la Centrul de Excelență presupune ocuparea funcțiilor negociate, precum și plata unei contribuții financiare anuale, conform Memorandumului operațional, contribuție plătită de toate națiunile sponsor începând cu anul 2016, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.