Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Majorările salariale: Avertisment de la Banca Naţională

Bucureşti: Majorările salariale: Avertisment de la Banca Naţională

DISTRIBUIȚI

139261 – 21082015 –  Guvernul şi sindicatele trebuie să acţioneze „cu măsură” în privinţa majorărilor salariale, a declarat, la RFI Romania, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. El a avertizat că o majorare a salariilor, fără o creştere a productivităţii muncii, riscă să provoace „o spirală a preţurilor în creştere”.

            “Presiunea socială este puternică. La această presiune socială şi Guvernul, dar şi sindicatele ar trebui să acţioneze cu atât mai mult cu măsură. Este un lucru cert că în România, salariile în general sunt mici, iar salariile medicilor, salariile profesorilor, chiar şi salariile poliţiştilor sunt sub limita subzistenţei. Mărirea acestor salarii este absolut necesară. În acelaşi timp, însă, în nici o economie şi nici în economia românească, nu poţi să măreşti salarii dincolo de creşterea productivităţii într-o societate”, a afirmat Adrian Vasilescu.

            Consilierul guvernatorului BNR a spus că „dacă n-ai o productivitate a muncii adecvată şi o productivitate a capitalului adecvată, nu poţi să treci peste aceste două măsuri cu salariile, pentru că ajungem la vorba populară dă cu o mână şi ia cu două. Salariile mărite vor duce imediat, fără o productivitate corespunzătoare, la preţuri în creştere şi la revenirea inflaţiei. Practic, am putea să ajungem la o spirală a salariilor în creştere, care să fie dominată în cele din urmă de o spirală a preţurilor în creştere. Inflaţia întoarsă ar fi un rău imens pentru societatea noastră”.

            Adrian Vasilescu a atras atenţia că am putea reveni la situaţia din 2008: „Avem exemplul anului 2008. Am văzut că în anii 2007-2008 au fost creşteri mari de salarii, chiar poate fi trasată aşa o curbă, care duce foarte mult în sus, 2006-2007-2008. Şi pe urmă am văzut cum curba a coborât chiar sub zero în anii 2009-2010, mai ales, când nu mai erau bani de salarii bugetare şi de pensii şi s-a ajuns la tăieri substanţiale şi nu numai că au fost tăieri substanţiale, dar au fost tăieri care au revoltat întreaga societate”.

            Întrebat când ar trebui majorate salariile, în condiţiile în care productivitatea muncii stagnează, consilierul guvernatorului BNR a replicat: „Dacă (productivitatea muncii – n.r.) nu creşte în veci, nu este cinică afirmaţia asta, aşteptăm până în veci (cu creşterea salariilor-n.r.)”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.