Acasă Externe Bucureşti: Premierul Ponta; “Nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta să-mi...

Bucureşti: Premierul Ponta; “Nu trebuie să primesc aprobare de la Budapesta să-mi expun opiniile”

DISTRIBUIȚI

 Ponta_FB– 139041 – 12082015 – Guvernul roman nu poate tolera la nesfarsit „derapajele” reprezentantului Ungariei la Bucuresti, iar actiunile Ministerului Afacerilor Externe (MAE) roman au fost echilibrate, sustine premierul Victor Ponta intr-o postare pe Facebook, in contextul tensiunilor diplomatice diplomatice dintre Bucuresti si Budapesta din ultimele zile.

          „Nu doresc sa cad in capcana provocarilor de la Budapesta, dar Guvernul Romaniei nu poate tolera la nesfarsit derapajele inacceptabile ale Ambasadorului Ungariei la Bucuresti sau ale altor oficiali maghiari care ne viziteaza tara! Pozitia MAE din Romania a fost extrem de echilibrata si in acord cu normele si standardele europene!”, a scris Ponta.

          „Respect Ungaria si poporul maghiar, dar nu trebuie sa primesc aprobare de la Budapesta ca sa-mi expun opiniile legitime privind tara mea / nu sunt constrans de liderii PPE (asa cum din pacate sunt alti colegi din politica romaneasca) sa inchid ochii si sa inghit cu umilinta asemenea derapaje de la normele diplomatice si de respect intre doua tari!”, mai precizeaza premierul roman.

          Anterior, MAE roman a precizat ca ambasadorul roman in Ungaria nu a fost convocat la MAE ungar, ci a solicitat o audienta. Precizarea a fost facuta intr-un comunicat dupa ce o agentie ungara a scris, marti, ca ambasadorul roman la Budapesta, Victor Micula, a fost convocat de autoritati pentru a da explicatii dupa afirmatiile premierului roman, Victor Ponta, privind „provocarile” Ungariei.

          „Audienta desfasurata astazi, 11 august, la sediul Ministerului Afacerilor Externe ungar, unde dl. ambasador Victor Micula a fost primit de secretarul de stat Levente Magyar, a avut loc la solicitarea partii romane, transmisa MAE ungar in cursul zilei de ieri, 10 august, si nu ca urmare a unei convocari din partea MAE ungar”, se arata in comunicatul MAE.

          Agentia MTI scria, marti, ca Ministerul ungar de Externe l-a convocat pe ambasadorul roman la Budapesta, Victor Micula, in legatura cu afirmatiile de luni ale prim-ministrului Victor Ponta, potrivit carora Ungaria incearca „sa provoace” Romania.

          Intr-un interviu acordat luni unui post de televiziune, premierul Ponta a facut referire la declaratii anterioare ale ambasadorului ungar la Bucuresti, Botond Zakonyi, cu privire la relatiile bilaterale.

          Potrivit agentiei MTI, Zakonyi a declarat ca aceste relatii depind si de cooperarea in proiecte de infrastructura, insa partea romana „nu reuseste sa demonstreze suficienta bunavointa” in acest domeniu.

          Dupa cum transmite aceeasi agentie, secretarul de stat ungar Levente Magyar i-a solicitat ambasadorului roman sa explice „acuzatiile inacceptabile” ale lui Victor Ponta. Remarcile premierului roman indica faptul ca acesta incearca sa foloseasca „agitatia anti-ungara pentru a acoperi (…) criza politica din tara sa”, sustine MTI.

          Ministerul Afacerilor Externe l-a convocat luni dimineata, ca urmare a interviului recent acordat de ambasadorul ungar, Zakonyi Botond, pe insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, context in care s-a aratat ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale, potrivit unui comunicat al MAE. – www.promptmedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.