Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Protecţia Consumatorilor pregăteşte surprise recuperatorilor de creanţe

Bucureşti: Protecţia Consumatorilor pregăteşte surprise recuperatorilor de creanţe

DISTRIBUIȚI

139119 – 17082015 –  Recuperatorii oficiali ar putea fi aspru pedepsiți în cazul în care se comportă agresiv cu datornicii, potrivit unui proiect de lege pregătit de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), relatează Stirileprotv.ro.

            Inițiativa prevede ca telefoanele să fie interzise la ore târzii. La fel și practicile de intimidare sau amenințările.

            Sancțiunile vor fi drastice pentru cei care încalcă regulile și vor merge chiar până la suspendarea activității firmelor de recuperare.

            Datornicii se tem de amenințări, în contextul în care în România nu există reguli clare în ceea ce privește firmele de recuperări. Numărul creditelor neperformante a crescut în ultimii doi ani, iar peste un milion dintre ele au fost date de către banci recuperatorilor.

            „Am fost sunat si eram in oras, a raspuns baietelul meu de 6 ani si i-a transmis acel operator de la firma de recuperare ca spune-i tatalui tau sa sune la acest numar ca i se intampla ceva rau! Va dati seama ce poate sa creada un copil”, a declarat un datornic despre clipele de coșmar prin care a trecut.

            Puține cazuri au ajuns în atenția procurorilor, deși aceste practici sunt pedepsite cu închisoarea până la 3 luni. Cei mai mulți reclamanți merg la Protecția Consumatorilor, însă fără niciun rezultat.

            „Avem sesizări, dar consumatorii nu au putut să vină cu dovezi și să sancționăm ca practică agresivă. Nu sunt de acord cu maniera de a suna noaptea, de a suna angajatorii, de a suna vecinii, de a pune afișe în fața blocului. Prin directiva 17/2014, o să intre în dezbatere în Parlament, în toamna aceasta, pentru că trebuie implementată până în martie 2016 și acolo putem adăuga câteva elemente prin care să reglementăm și acest domeniu”, a spus Marius Duncă, președintele ANPC.

            Datornicii au, până când proiectul va fi pus pe picioare, alte metode prin care pot scăpa de amenințările recuperatorilor.

            „O simplă înregistrare a convorbirii telefonice cu acel număr de telefon care este arondat unui recuperator de creanțe ar trebui sa fie mai mult decât suficient”, a afirmat Adrian Cuculis, avocat. – PROMPT MEDIA

foto:rfi.ro+

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.