Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Tăriceanu critică Guvernul pentru majorarea “egalitaristă” a salariilor

Bucureşti: Tăriceanu critică Guvernul pentru majorarea “egalitaristă” a salariilor

DISTRIBUIȚI

 139237 – 20082015 –  Majorarea cu 25% a salariilor din sistemul sanitar „pe o formulă egalitaristă” este o măsură incorectă, a declarat, la RFI Romania, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Copreşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor susţine că majorarea trebuie făcută după merit.

            Guvernul a decis să majoreze salariile din sistemul sanitar cu 25% de la 1 octombrie.

            Călin Popescu Tăriceanu crede că majorarea este binevenită, dar nu trebuie aplicată în mod egal tuturor angajaţilor din Sănătate: „Cred că în domeniul sanitar, majorarea salariilor era necesară de multă vreme, având în vedere criza de cadre medicale, criza generată de plecarea multora din cadrele medicale cu pregătire superioară sau medie în străinătate. Este nevoie de două lucruri. În primul rând, eu aş premia calitatea profesională, pregătirea fiecăruia, responsabilitatea pe care o are fiecare şi nu aş merge pe o formulă egalitaristă, care ar însemna aplicarea acestei creşteri la toată lumea, nediferenţiat. În al doilea rând, cred că este clar nevoie în acest moment mai mult decât oricând de adoptarea legii salarizării pentru sistemul public, care sigur, să permită creşteri salariale nu numai pentru o categorie profesională, ci pentru toţi bugetarii”.

            În opinia sa, „creşterea salariilor trebuie să fie făcută după merit. Nu mi se pare că măsura egalitaristă de creştere a salariilor tuturor, nediferenţiat este cea corectă în acest moment. Trebuie stimulată şi apreciată pregătirea profesională (…). Criteriile le poate stabili ministerul, le pot stabili conducătorii de unităţi medicale, nu este asta o problemă insurmontabilă”.

            Cum comentează Călin Popescu Tăriceanu intenţia Guvernului de a legaliza „atenţiile” primite de medici? „Nu cred că putem să vorbim de o legalizare, cel puţin din câte ştiu eu, este o controversă mai veche legată de statutul medicilor, care au fost introduşi în categoria funcţionarilor publici. Nu toţi salariaţii bugetari sunt funcţionari publici, trebuie să fie un lucru foarte clar acest lucru. Această practică cu plicurile, care este o practică veche şi care s-a împământenit, ea provine din perioada comunistă, nu e ceva recent, sigur că nu-şi va mai găsi nici un fel de suport şi de explicaţie în momentul în care salariile medicilor vor creşte”, a spus şeful Senatului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.