Acasă Sud Arges București: Vănătorii de munte se alătură salvatorilor care caută planorul dispărut în...

București: Vănătorii de munte se alătură salvatorilor care caută planorul dispărut în Argeș

DISTRIBUIȚI

planor_disparut– 138950 – 07082015 – În această dimineaţă, în jurul orei 5.30, şase militari de la Batalionul 30 Vânători de Munte din Câmpulung Muscel s-au alăturat echipelor de jandarmi montani şi reprezentanţilor Direcţiei Silvice Argeş care efectuează căutări în zona Fundata-Dragoslavele, în căutarea pilotului planorului  dispărut joi, 6 august. Misiunea a fost aprobată de ministrul Apărării, Mircea Dușa, după ce Ministerul de Interne a cerut MApN sprijin cu forţe şi mijloace pentru căutarea și salvarea pilotului.

Începând cu ora 7.15, la acţiune participă şi trei elicoptere IAR 330 PUMA (două de la Baza 71 Aeriană din Câmpia Turzii şi unul de la Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni), echipajele având în compunere echipe de căutare-salvare.

Reamintim că în cursul zilei de ieri, în jurul prânzului, un planor care decolase din Aerodromul din Ghimbav, Braşov a dispărut de pe radere şi nu s-a mai putut lua legătura cu pilotul. Câțiva ciobani din Argeș au sunat la 112 și au anunțat că au văzut un planor care se îndrepta spre sol. Alte persoane spun că au auzit o bubuitură puternică în zona Muntilor Leaota. Potrivit MAI, ROMATSA a anunţat ISU Brașov despre dispariţia planonurului, după mai bine de 7 ore.

Aparatul de zbor este un planor la bordul căruia se afla o singură persoană, un pilot în vârstă de 56 de ani, cu mare experiență, și care execută un zbor privat în zona Postăvarul. Pilotul nu aparţine nici unei unităţi din subordinea Ministerului Transporturilor.

Au fost alertate toate unitățile specializate ale MAI aflate pe o rază de 200 de kilometri de la punctul de decolare – Brașov, Dâmbovița, Covasna, Sibiu, Mureș, Alba, Argeș, Vâlcea, Prahova, Buzău, Bacău și Vrancea.

Din dispoziția vicepremierului Gabriel Oprea, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a ținut permanent legătura cu celula de criză constituită la nivelul Ministerului Transporturilor pentru obținerea tuturor informațiilor relevante referitoare la acest zbor.

Totodată, s-a încercat în mod repetat apelarea telefonului mobil aflat asupra pilotului, dar acest lucru nu s-a reușit. În aceste condiții, pentru identificarea ariei de căutare, s-au desfășurat în cursul nopții trecute misiuni de localizare a ultimului semnal de pe acest telefon, fiind asigurat în permanență fluxul comunicațional între structurile implicate în gestionarea acestei situații.

Ministerul Transporturilor a anunțat că în seara zilei de 6 august, în jurul orelor 20.00, comandantul Aeroclubului Teritorial Braşov a constatat că planorul particular cu indicativul D-5955, care decolase de pe Terenul de Zbor Ghimbav în jurul orei 12.30, nu s-a reîntors la aterizare. În aceste condiţii, s-a încercat contactarea telefonică şi prin radio a pilotului, bănuindu-se că acesta ar fi aterizat în afara aerodomului, lucru uzual pentru acestă categorie de aeronave.

Întrucât nu s-a reuşit contactarea pilotului sau localizarea aeronavei pe alte terenuri de zbor din zonă, în jurul orei 21.00 a fost anunţat Centrul de Coordonare – SAR ( Căutare şi Salvare) ROMATSA, care a demarat imediat procedurile de alarmare, căutare şi salvare a aeronavei.

La ora 22.00 la sediul Ministerului Transporturilor, s-a întrunit Comitetul Ministerial pentru situaţii de urgenţă condus de secretarul de Stat Dragoş Titea care a soliciat Centrului de Coordonare SAR – ROMATSA  continuarea operaţiunilor de căutare a aeronavei. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.