Acasă Externe Agenda Europeana Noi reguli UE pentru păstrarea datelor personale

Noi reguli UE pentru păstrarea datelor personale

DISTRIBUIȚI

139460 – 31082015 – Uniunea Europeană va adopta noi reguli care vor îngreuna colectarea şi păstrarea datelor personale ale clienţilor de către bănci şi grupuri tehnologice.

Legea care urmează să fie adoptată de oficialii europeni şi, care include „dreptul de a fi uitat”, în virtutea căruia compania Google a fost obligată să şteargă rezultatele privitoare la anumite persoane din motorul de căutare, ar face mai dificilă detectarea fraudelor bancare şi ar putea aduce  prejudicii serviciilor online, notează Gandul.info

Noile reguli ar putea aduce şi amenzi mari pentru cei care le încalcă, de până la 5% din cifra de afaceri la nivel mondial.

Peter Gooch, expert în cadrul companiei Deloitte, spune că există o preocupare foarte mare pentru ceea ce ar însemna punerea în practică a acestei măsuri.

 „O mulţime de afaceri vor depinde de ceea ce se va adopta, iar o amendă de 2-5% din cifra de afaceri de la nivel mondial este ceva înfricoşător”, a spus Peter Gooch.

Parlamentul European şi guvernele din ţările europene au convenit în iunie ca măsura, redenumită „dreptul de a fi şters”, să fie adoptată.

 Pe de altă parte, grupurile de consumatori spun că îngrijorarea faţă de această nouă regulă este exagerată şi că va forţa,de fapt, companiile să se comporte responsabil în demersul lor de a colecta şi utiliza datele clienţilor.

Organizaţia Europeană a Consumatorilor arată că băncile ar trebui să fie transparente şi să-şi înfrâneze apetitul pentru colectarea de date personale, cu excepţia situaţiilor în care interesul este legitim pentru interese interne.

Pe de altă parte, bancherii spun că una din principalele lor îngrijorări este obţinerea consimţământului clienţilor pentru utilizarea datelor personale pentru scopuri benefice pentru bancă, o schimbare de statut unde creditorilor le este permis să aplice testul „echilibrul de interes” pentru consumatori despre modul cum sunt folosite datele lor personale.

În prezent, dacă beneficiul băncii din folosirea datelor persoanle – precum frauda sau pierderile- este mai mare decât răul produs consumatorului, atunci banca  poate folosi datele. Acest test ar putea să nu mai fie păstrat în viitoarea lege. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.