Acasă Externe Slovacia: Jertfa militarilor români, cinstită la Banská Bystrica

Slovacia: Jertfa militarilor români, cinstită la Banská Bystrica

DISTRIBUIȚI

zgonea - slovacia139451 – 31082015 –  În cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o în Slovacia, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat la ceremoniile organizate sâmbătă, 29 august 2015, la Banská Bystrica, cu prilejul implinirii a 71 de ani de la Insurecţia Naţională Slovacă.

            La eveniment au fost prezenți înalți oficiali slovaci, precum Andrej Kiska, preşedintele Republicii Slovace, Peter Pellegrini, preşedintele Consiliului Naţional Slovac, Robert Fico, prim-ministrul Republicii Slovace, alături de veterani de război slovaci din cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul preşedintelui Camerei Deputaţilor.

            Ceremoniile au debutat cu survolul aparatelor de zbor ale Forţelor Armate ale Slovaciei și depunerea de jerbe de flori la monumentul din incinta complexului Muzeului Insurecţiei Naţionale Slovace.

            În alocuțiunea rostită în cadrul acestui eveniment, președintele Camerei Deputaților a subliniat semnificația profundă a ceremoniilor de la Banská Bystrica, vorbind despre prietenia și solidaritatea dintre națiunile română și slovacă, despre curajul și patriotismul celor care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, despre aspirațiile europenilor de ieri și de azi, valorile pe care s-a ridicat construcția europeană, dar și despre noile provocări, precum criza imigrației, despre dreptul tuturor oamenilor la demnitate și obligația de a duce mai departe ”visul european”.

            ”Este o zi specială în care ne reamintim obligația sacră pe care o avem față de cei care și-au dat viețile lor, pentru ca noi să ne trăim viețile în libertate și armonie. Sunt impresionat de grija și respectul pe care Slovacia le acordă monumentelor care cinstesc memoria celor peste 11.000 de militari români, care s-au jertfit pentru eliberarea acestor meleaguri de sub dominația fascistă. Sunt gesturi simbolice, dar profunde, pe care le apreciem și care apropie statele și națiunile noastre. Vreau să vă mulțumesc, încă o dată, în numele României pentru acest lucru!”, a mai spus Valeriu Zgonea.

            Președintele Camerei Deputaților și-a încheiat alocuțiunea cu un fragment din însemnările unui ofițer român care s-a remarcat acum mai bine de şapte decenii în luptele purtate pe pământul Slovaciei: ”Întrebat de un localnic slovac de ce românii luptă pentru o cauză care până la urmă nu e a lor, el a spus: Noi suntem frați. Nu este vorba că suntem români, slovaci sau ruși.  Suntem toți în aceeași barcă și trebuie să ne ajutăm unii pe alții pentru ca familiile și copiii noștri să trăiască în liniște și pace”.

            Ca semn al recunoștinței și respectului, pentru participarea la lupta națională pentru eliberarea patriei în timpul Insurecției Naționale Slovace și la luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru deschiderea drumului către eliberarea Slovaciei de sub ocupația fascistă, președintele Camerei Deputaților a decorat un grup de veterani de război slovaci din cel de-Al Doilea Război Mondial, cărora le-a înmânat medalii și plachete simbolice cu Camera Deputaților. De aceeași apreciere s-a bucurat și Asociaţia Slovacă a Luptătorilor Antifascişti, reprezentată prin Preşedintele acesteia, Pavol Sečkar.

            De asemenea, delegația parlamentară română a participat la ceremonia de depunere a coroanelor de flori la Cimitirul militar al Armatei Române, din Zvolen.

            Alături de Preşedinţii forurilor legislative din cele două țări şi de Primăria Zvolen, la ceremonie a fost prezentă şi o delegaţie a Uniunii Democrate a Slovacilor şi Cehilor din România.

            Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, însoțit de o delegație parlamentară, a efectuat o vizită oficială în Republica Slovacă, în perioada 28 – 29 august 2015, la invitația Președintelui Consiliului Național Slovac, Peter Pellegrini. Din delegația parlamentară au făcut parte deputații Adrian Miroslav Merka, vicelider al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, reprezentantul în Parlamentul României al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, și Mircea-Titus Dobre, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Slovacă.

            Programul vizitei a cuprins convorbiri cu Președintele Consiliului Național Slovac, Peter Pellegrini, prim-ministrul Robert Fico, vice-premierul Miroslav Lajčák, precum și cu preşedintele Republicii Slovace, Andrej Kiska. – PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.