Acasă Stiință SUA: Românul Adrian Cârlan premiat de NASA

SUA: Românul Adrian Cârlan premiat de NASA

DISTRIBUIȚI

 – 138857 – 04082015 – Românul Adrian Cârlan a câştigat o competiţie internaţională organizată de Agenţia spaţială americană NASA, împreună cu o echipă de informaticieni din Cipru, Serbia şi Ucraina, cu un proiect de construire a unei drone utilitare pentru o staţie spaţială.

Adrian Cârlan, născut la Bacău şi absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii ”Gheorghe Asachi” din Iaşi, s-a stabilit în urmă cu cinci ani 5 ani la Limassol.

Participanţilor la competiţia NASA li s-a cerut să creeze o aplicaţie pentru mobil, un soft sau un echipament tehnic care ar putea contribui la misiunile de explorare a spaţiului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pe Pământ. Juriul ‘NASA International Space Apps Challenge’ a selecţionat proiectul echipei din Cipru şi alte 5 dintre cele 950 de proiecte din 135 de ţări.

Proiectul echipei din care face parte şi Adrian Cârlan este intitulat ‘ArachnoBeeA’ şi constă în construirea unei drone utilitare pentru o staţie spaţială, cu rolul de a transporta mărfuri, utilaje şi echipamente, notează Gândul

NASA a invitat echipa ‘ArachnoBeeA’ la Centrul Spaţial Kennedy din Florida (SUA) pentru a participa la lansarea rachetei Space-X, în luna septembrie 2015.

La 24 iulie, Organizaţia pentru Explorarea Spaţiului a Republicii Cipru a organizat o conferinţă de presă la care au participat ministrul cipriot al Transporturilor, Comunicaţiilor şi Lucrărilor Publice, Marios Demetriadis, reprezentanţi ai Ambasadelor României, Ucrainei şi Serbiei, specialişti în domeniu şi alţi invitaţi, ocazie cu care sponsorii echipei — compania CYTA şi Organizaţia pentru Tineret din Cipru — i-au premiat pe cei 10 informaticieni.

Adrian Cârlan a explicat că Arachnobeea este ”o dronă utilitară ce poate fi folosită de membrii echipajului de la bordul staţiei spaţiale ISS”. ”Designul fiind modular, poate fi adaptat oricăror condiţii de lucru. Astfel, în ambient presurizat se poate deplasa folosind cele 4 rotoare (albina), iar în spaţiile depresurizate cu ajutorul celor 4 membre (păianjen). De aici şi conceptul de dronă hibridă Păianjen-Albină”, a declarat el, precizând că, pe lângă fuziunea de senzori, drona este echipată şi cu un braţ robotic, care poate fi modificat prin ataşarea unor unelte diferite”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.