Acasă Stiri Locale Timiș: La Timișoara va fi construit un Institut Regional Oncologic

Timiș: La Timișoara va fi construit un Institut Regional Oncologic

DISTRIBUIȚI

 – 138970 – 07082015 – Consiliul Interministerial de avizare a lucrărilor publice de interes național și locuințelor a avizat începerea lucrărilor de construcție a Institutului Regional de Oncologie Timișoara. Institutul, care va fi amplasat la marginea orașului Timișoara, pe o suprafață de 5,5 hectare, aflată în proprietatea Ministerului Sănătății, va include servicii ambulatorii, de spitalizare de zi, spitalizare continuă și paliație, precum și spații dedicate activitătii didactice. În această zonă a fost începută, încă din 1994, construirea unui Spital Municipal, proiectul fiind abandonat după ridicarea unei părți din ziduri.

Institutul_Regional_de_OncologieRidicarea unui institut oncologic în zona Banatului este gândită încă din anul 2009 când a propus înființarea acestuia printr-o hotărâre de guvern. Studiul de Prefezabilitate și Studiul de Fezabilitate au fost realizate în 2012.

“Timișoara nu a fost inclusă pe lista centrelor în care se vor construi Spitale Regionale de Urgență cu finanțare europeană ca în cazul orașelor Iasi, Cluj și Craiova. Mai mult, spre deosebire de alte centre universitare medicale traditionale (București, Cluj, Iași), Timișoara nu dispune de un Institut Regional de Oncologie. Ca urmare, era imperios necesar dezvoltarea unui astfel de obiectiv și în această regiune. Finanțarea construcției va fi asigurată din mai multe surse de finanțare, inclusiv fonduri europene destinate construirii de clădiri verzi”, a declarat prof. dr. Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Institutul Regional de Oncologie Timișoara și Institutul de Boli Cardio-Vasculare ”C.C. Iliescu” din București sunt două proiecte pilot la care Ministerul Sănătății și cel al Dezvoltării colaborează pentru construirea de ”clădiri verzi” din fonduri europene.

Cancerul este o  problemă majoră de sănătate publică, a două cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare.  Potrivit statisticilor, numărul cazurilor noi de cancer raportate anual în România este de 78.800 (Raport GLOBOCAN 2012), iar în Timișoara și zona de vest a României rata depășește media națională a afectiunilor oncologice. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.