Acasă Politic Timiş: Preşedintele CJ şi secretarul judeţului, trimişi în judecată

Timiş: Preşedintele CJ şi secretarul judeţului, trimişi în judecată

DISTRIBUIȚI

 139134 – 17082015 –  Procurorii DNA din Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Constantin Ostaficiuc, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, şi a lui Ioan Petrişor Nădăştean, secretar al județului Timiș, la data faptelor, sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată.

            Au mai fost trimişi în judecată, în acerlaşi dosar, Răzvan Hrenoschi, Daniela Octavia Pepa, Dan Sabin Cionvică, Petru Borza şi Marian Mircea, funcționari publici, la momentul săvârșirii faptei, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată, Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei şi Liviu IOan Roşca, persoane cu funcții de conducere în cadrul S.C. FC Politehnica Timişoara S.A., la data faptelor, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

            Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008-2011, Ostaficiuc și Nădăștean, profitând de funcțiile pe care le ocupau (președinte al Consiliului Județean Timiș și respectiv secretar al județului Timiș), în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice. În cuprinsul acelorași prevederi legale este menționat faptul că este permisă doar susținerea unor activități care nu urmăresc realizarea unor beneficii, doar de către beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu era inclusă în categoria acestor entități, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acțiuni

            În concret, Ostaficiuc şi Nădăștean, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea CJ Timiș nr. 39/3 aprilie 2008, în baza căreia, la data de 3 aprilie 2008 s-a semnat protocolul de colaborare între CJ Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA.

Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanțării, fiind o societate pe acțiuni de drept privat, al cărei scop era obținerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, așadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă.

            În derularea activității infracționale concepute de Ostaficiuc și Nădăștean, aceștia au fost sprijiniți de Mihuţ, Cionvică, Borza și Pepa care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, avizat și semnat, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către CJ Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege.

            Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, CJ Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului CJ Timiș.

            Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de CJ Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât și a actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

            Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare.

            Din probele existente la dosar a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații CJ Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, Chivorchian, Negrei și Roșca, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.

            În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care, între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială – „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.).

            Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor imobile care aparțin inculpaților Ostaficiuc, Nădăștean, Hrenoschi, Mihuț, Roșca și Cionvică.

            De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele lui Nădăștean și al lui Ostaficiuc.

            Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse de procurori. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.