Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Ruptură clară între Vest și Est pe tema cotelor obligatorii de...

Bruxelles: Ruptură clară între Vest și Est pe tema cotelor obligatorii de imigranți

DISTRIBUIȚI

Ministrul de Interne ceh: “În curând vom constata că împăratul e gol.” – 139986 – 23092015  – După aproape o lună de negocieri intense, care au divizat din nou Vestul de Est, Uniunea Europeană a aprobat cotele obligatorii de refugiați, astfel că 120.000 de persoane vor fi repartizate între țările UE, România urmând să primească o cotă de 6.351 de persoane. Planul de redistribuire a refugiaților a fost aprobat la Consiliul extraordinar al JAI, unde patru țări au votat împotriva cotelor obligatorii: Cehia, Slovacia, România și Ungaria. Finlanda s-a abținut. Polonia, care initial se opusese vehement, a votat pentru.

Votul a venit la scurt timp după începerea consiliului, unde s-au luat în calcul două posibilități: fie ca țările să se pună de acord asupra planului, fie să se voteze. În cele din urmă s-a ajuns la vot, iar decizia a fost adoptată cu o largă majoritate.

Nu participă la distribuire Marea Britanie (căreia îi permite tratatul de aderare, dar aceasta a anunțat că va prelua 4.000 de refugiați anul acesta și alți 20.000 în următorii cinci ani). Irlanda și Danemarca, care aveau și ele posibilitatea de a refuza mecanismul, s-au oferit să participe la relocarea celor 120.000 de refugiați din Grecia, Italia și Ungaria.

României îi revin, așadar, încă 4.837 de refugiaţi: 585 din Italia şi 1.890 din Grecia, pe lângă cei 2.475 care i-au fost repartizaţi la Consiliul din 14 septembrie, când au fost distribuiţi alţi 40.000 de imigranţi.

După decizia JAI, miercuri are loc la Bruxelles summitul extraordinar al Consiliului European în chestiunea imigranţilor. Şefii de stat şi de guvern au de luat decizii prind alte măsuri, pe lângă relocarea imigranţilor – care să abordeze problema nu doar din perspectiva gestionării crizei. Vor fi luate în discuţie atât posibilitatea sprijinului financiar pentru Turcia, Iordania şi Liban, care găzduiesc în acest moment circa patru milioane de imigranţi, cât şi o nouă abordare a regulilor şi securităţii spaţiului Schengen.

Opozanții au fost avertizați că niciun stat membru al UE nu poate refuza o decizie aprobată cu majoritate. Însă au dreptul să o conteste, iar Cehia se va adresa Curţii Europene de Justiţie, după cum a declarat Jean Asselborn, ministrul luxemburghez de Externe.

La rândul său, Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a declarat că ţările care se opun cotelor obligatorii trebuie să accepte rezultatul votului: “Ştiu că unele state membre nu au fost în favoarea propunerii, dar acele ţări au anunţat că vor accepta votul”, a spus Timmermans. Imediat după anunțarea votului, politicienii din Cehia și Slovacia au reacționat, “Atât timp cât voi fi prim-ministru, cotele obligatorii nu vor fi aplicate pe teritoriul slovac”, a declarat premierul Robert Fico, în Comisia pentru afaceri europene a Parlamentului de la Bratislava.

Guvernul ceh a avertizat înaintea Consiliul JAI că încercarea de  a impune cote obligatorii nu va funcționa și va sfârși prin a arunca în ridicol guvernele și a autoritățile UE. De asemenea, a anunțat că va contesta decizia la Curtea de Justiție a UE (CJUE). Ministrul de Interne ceh a scris pe Twitter, imediat după vot: “În curând vom constata că împăratul e gol.”

În România, Ministerul de Interne a transmis un comunicat în care se arată că vicepremierul pe probleme de securitate națională, Gabriel Oprea, a votat la Consiliul JAI potrivit mandatului pe care l-a avut din partea președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta. Gabriel Oprea a depus o declarație care motivează raţiunile poziţiei ţării noastre, pentru a fi ataşată la minuta reuniunii Consiliului JAI.

Comisia Europeană a salutat decizia de la JAI, precizând, într-un comunicat, că ”acum Uniunea Europeană poate reloca în următorii doi ani un total de 160.000 de persoane care, în mod evident, au nevoie de protecţie internaţională”.

Toţi cei 120.000 sunt migranţi care au nevoie clară de protecţie internaţională şi vor fi mutaţi din Italia, Grecia şi Ungaria în alte ţări membre ale Uniunii Europene sunt, potrivit BBC, 15.600 din Italia, 50.400 din Grecia, 54.000 din Ungaria. Selectarea iniţială a solicitanţilor de azil a fost făcută în Grecia, Ungaria şi Italia. Prioritate au obţinut migranţii proveniţi din Siria, Eritreea şi Irak. Penalizarea financiară pentru ţările membre UE care refuză să accepte cotele obligatorii este de 0,002% din Produsul Intern Brut. Cota de imigranţi pentru ţările europene depinde de economie şi populaţie şi de numărul mediu al celor care au solicitat deja azil în ţara respectivă.

Propunerea Germaniei, clară: Penalizări de 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat

Cancelarul german Angela Merkel va propune miercuri, la reuniunea Consiliului European, o reformă a zonei Schengen astfel încât toate statele membre ale acestui spaţiu să contribuie la securizarea frontierei externe, în timp ce la reuniunea de marţi a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) Germania va susţine propunerea ca ţările ce nu acceptă să primească imigranţi în baza unor cote obligatorii să plătească 6.500 de euro pentru fiecare imigrant refuzat, transmite agenţia EFE. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.