Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Comitet interministerial pentru controlul consumului de tutun

București: Comitet interministerial pentru controlul consumului de tutun

DISTRIBUIȚI

 140021 – 23092015 – Guvernul a decis înființarea unei structuri interministeriale care să coordoneze pe termen mediu și lung elaborarea, aprobarea și implementarea politicilor și acțiunilor promovate în scopul controlului consumului de tutun în România. Printr-o Hotărâre aprobată la 23 septembrie, va fi constituit Comitetul interministerial care va coordona politicile și acțiunile menite să contribuie la reducerea consumului de tutun, structură ce va funcționa în coordonarea Ministerului Sănătății.

Activitatea acestui Comitet va fi în acord cu priorităţile Uniunii Europene, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi corelată cu situaţia pe plan naţional.

Guvernul a luat această decizie în contextul în care în majoritatea statelor membre UE există structuri naționale intersectoriale care planifică politicile privind consumul de tutun, iar la nivelul UE și al Organizației Mondiale a Sănătății există, de peste 10 ani, o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătății.

Comitetul interministerial va include un Comitet Director, un grup de experți și un secretariat tehnic. Din Comitetul Director vor face parte reprezentanți desemnați, la nivel de secretar de stat, ai următoarelor instituții și autorități: Ministerul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor,  Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Consiliul Concurenței. Președintele Comitetului va fi unul dintre secretarii de stat din cadrul Ministerului Sănătății, desemnat de ministrul sănătății, desemnarea membrilor Comitetului director urmând să se facă în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a actului normativ de conducătorul fiecărei instituții.

Bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze de boală și mortalitate în România, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzând: 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice și 19% din decesele prin boli cardiovasculare. În 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în crestere cu 9,6% față de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008. Incidența fumatului în rândul populației adulte din România este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.

În ședința din 11 martie 2015, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind înființarea Consiliului național pentru coordonarea politicilor și acțiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool. Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor și acțiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool, prin elaborarea unui plan de acțiuni coordonate și eficiente, pe termen mediu și lung, care să fie implementat de autoritățile cu atribuții în domeniu. Activitățile Consiliului vor fi în acord cu prioritățile Uniunii Europene, ale Organizației Mondiale a Sănătății și cu situația pe plan național.PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.