Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministerul pentru Societatea Informaţională propune reanalizarea, în Guvern, planului de privatizare...

București: Ministerul pentru Societatea Informaţională propune reanalizarea, în Guvern, planului de privatizare a Poștei Române

DISTRIBUIȚI

139823 – 16092015  –  Având în vedere îmbunătăţirea situaţiei economice a Poştei Române şi diversificarea portofoliului de servicii oferite, Ministerul pentru Societatea Informaţională (MSI) consideră că procesul de privatizare aprobat în 2012 trebuie supus analizei Guvernului. Până la 15 septembrie, ofertantul selectat pentru vânzarea celor 51% din acţiunile Poştei Române, bpost, nu a avansat o ofertă angajantă până la termenul limită stabilit, deși în ultimii ani, statul român a iniţiat mai multe acţiuni în perspectiva unei capitalizări rapide şi consistente a Poștei Române. De la momentul achiziţionării dosarului de prezentare al Poştei Române de către bpost, până în prezent, echipa implicată în proces a susţinut un nivel consistent al discuţiilor cu potenţialii investitori, pe marginea oportunităţii investiţionale. În cadrul discuţiilor s-au abordat teme legate eficientizarea cheltuielilor şi a reţelei operaţionale, de situaţia financiară, de situaţia litigiilor, dar şi de cadrul de reglementare.

În perspectiva privatizării, atât acţionarul majoritar, cât şi Poşta Română au întreprins toate demersurile care să clarifice şi să îmbunătăţească poziţia companiei ca oportunitate de investiţii. Astfel, numirea unui management pe baza standardelor guvernanţei corporative, în acord cu principiile OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), şi dezvoltarea unui plan de afaceri care să îmbunătăţească semnificativ calitatea serviciilor universale oferite cetăţenilor au fost implementate în ultimul an.

Totodată, Poşta Română, cu sprijinul  Consiliului Concurenţei, a pregătit documentaţia pentru evaluarea de către Comisia Europeană a relaţiei dintre statul român şi compania publică, din perspectiva ajutorului de stat. Concluziile Executivului de la Bruxelles pe această temă au menirea de a elimina orice suspiciune legată de posibile elemente de natura ajutorului de stat, care să pericliteze valoarea investiţională a Poştei Române.

În cadrul procesului de privatizare a Poştei Române, MSI este consiliat de consorţiul format din KPMG România şi de Ţuca, Zbârcea & Asociaţii. Până acum, cele două entităţi şi-au oferit expertiza pe tot parcursul procesului, de la alegerea metodei optime de privatizare, până la participarea în cadrul discuţiilor purtate cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Poşta Română a abordat, în ultimul an, o strategie de business focusată pe reducerea cheltuielilor şi pe concentrarea resurselor financiare in investiţii. Un punct esenţial în această strategie a fost dezvoltarea unor produse şi servicii adaptate la nevoile clienţilor Poştei Române, dar şi închiderea unor contracte neprofitabile pentru operatorul naţional de servicii poştale. Poşta Română a încheiat anul 2014 cu un profit de 5 milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Pentru 2015, compania ţinteşte menţinerea în marja de profit, concomitent cu implementarea unui plan amplu de investiţii, în valoare de peste 55 de milioane de lei (12,3 milioane de euro), strategie care va continua şi în 2016.

Poşta Română este deţinută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informaţională, în proporţie de 75%, şi de Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.