Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Nicio problemă din lume nu mai este doar regională sau locală

București: Nicio problemă din lume nu mai este doar regională sau locală

DISTRIBUIȚI

 139582 – 03092015 – Sesiunea dedicată Vecinătății Sudice din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române l-a avut ca invitat pe viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Regatul Hașemit al Iordaniei, Nasser Judeh.

Cea de-a treia zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române a fost deschisă astăzi, 3 septembrie 2015, cu o sesiune plenară dedicată Vecinătății Sudice cu accent pe evoluţiile înregistrate la aproape 5 ani de la debutul ”Primăverii Arabe”. Invitat de onoare al ministrului de Externe Bogdan Aurescu a fost viceprim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor din Regatul Hașemit al Iordaniei, Nasser Judeh.

Sesiunea a reprezentat un bun prilej pentru realizarea unui schimb de vederi cu privire la problemele concrete cu care se confruntă, în această etapă, Orientul Mijlociu şi Nordul Africii, precum şi pentru trecerea  în revistă a relaţiilor României cu statele din regiune.

”Revoltele populare din 2011 au declanșat un val de speranță pentru o nouă eră democratică în regiune, cu oportunități egale pentru toată lumea. Energia creativă adusă de aceste mișcări populare a demonstrat capacitatea lumii arabe de a genera un fundament puternic pentru democrație, creștere economică și stabilitate. Dar drumul către democrație nu este unul ușor, iar România știe acest lucru (…). România are propria sa experiență în tranziție către democrație, în ultimii 25 de ani. De aceea,  cunoaștem foarte bine dificultățile implicate de implementarea reformelor structurale și a consolidării statului de drept. România dorește să împărtășească această experiență și lecțiile învățate cu țările din regiune și mă bucur că astăzi putem discuta despre acest aspect”, a declarat ministrul Aurescu în deschiderea sesiunii.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat în favoarea consolidării cooperării UE cu ţările din acest spaţiu, inclusiv pe dimensiunea contracarării ameninţărilor la adresa păcii, securităţii şi stabilităţii regionale. Ministrul a subliniat importanţa soluţionării politice a crizelor regionale pentru a elimina situaţiile de tensiune şi a asigura o pace durabilă și a evidenţiat, în acest context, rolul Iordaniei de promotor al păcii şi stabilităţii din Orientul Mijlociu, amintind că Regatul Haşemit al Iordaniei este un partener privilegiat al Uniunii Europene, care a fost, totodată, inclus pe lista partenerilor majori ai NATO.

Șeful diplomației române a transmis aprecierea deosebită a României pentru rolul Iordaniei în lupta împotriva ameninţărilor teroriste şi pentru implicarea activă în promovarea păcii şi înţelegerii între culturi şi religii diferite. În acest context, ministrul român de externe a reiterat propunerea sa vizând crearea unei Curți internaţionale destinate combaterii terorismului, inițiativă primită cu interes de participanții la reuniune și salutată de şeful diplomaţiei iordaniene.

În intervenţia sa, ministrul iordanian Nasser Judeh a prezentat provocările de securitate cu care se confruntă regiunea în prezent. Un accent special a fost pus pe gravele probleme umanitare din Orientul Mijlociu, ca urmare a sporirii numărului de refugiaţi proveniţi din Siria şi de persoane deplasate intern. A evidențiat, totodată, dificultățile cu care Iordania se confruntă pentru a gestiona situaţia numărului mare de refugiaţi sirieni aflați pe teritoriul său.

Ministrul de Externe al Iordaniei, Nasser Judeh, a declarat că toate aceste probleme nu trebuie abordate doar în termeni regionali sau locali, fiind necesară o abordare globală care să conducă la identificarea principalelor cauze ale radicalizării. ”Nicio problemă din lume nu mai este doar regională sau locală, toate reprezintă aspecte care trebuie tratate la nivel global, fie că vorbim de problemele umanitare generate de valurile de migranți din Sud, de situația din Siria și Libia sau de fenomenele teroriste și extremiste și a amenințării ISIS/Daesh. Ca exemplu, mai mult de 90 de naționalități au fost recrutate de ISIS și sunt mai mult de 60 de națiuni care luptă împotriva acestei mișcări”, a arătat ministrul Judeh.

”În acest sens, este necesar un proces politic, cât și reforme sociale și economice, iar un rol important le revine tinerilor. Este nevoie să li se confere tinerilor drepturi sociale și politice, astfel încât să joace un rol important în structura statului. (…). De asemenea, soluțiile trebuie să fie generate și acceptate la nivel local”, a mai spus înaltul oficial iordanian.

 Șeful diplomației iordaniene a subliniat că Iordania reprezintă un factor de stabilitate în regiune. ”Iordania a adoptat un model de moderație, o abordare evoluționistă, fundamentată pe reforme politice, sociale, economice care au venit din interiorul țării”, a evidențiat ministrul Nasser Judeh. În ceea ce privește problema refugiaților, ”împărtășirea responsabilităților înseamnă și o rezolvare a acestora”, a menționat ministrul iordanian de externe. – PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.