Acasă Sud-Vest Mehedinti Mehedinți: Trimiși în judecată pentru fraudarea fondurilor europene pentru agricultură

Mehedinți: Trimiși în judecată pentru fraudarea fondurilor europene pentru agricultură

DISTRIBUIȚI

 139610 – 04092015 – Un primar și un consilier APIA din Mehedință au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, de DNA Craiova, pentru obținerea, ilegală, de fonduri europene. Ion Gheorgheci, primarul comunei Godeanu, jud. Mehedinți, și Nuțica Gîdea, consilier principal în cadrul APIA – CJ Mehedinți, sunt acuzați de folosirea de documente false, înșelăciune, fals intelectual, fals material și uz de fals, respectiv complicitate și instigare la fals și uz de fals. Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2013, primarul Gheorgheci a cerut și obținut de la APIA – Mehedinți, în numele tatălui său, fonduri nerambursabile din bugetul național și bugetul Uniunii Europene, în valoare totală de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafață de 198 de hectare.

La întocmirea dosarului, a fost ajutat de Nuțica Gîdea, consilieră la APIA, care a întocmit diverse documente și i-a furnizat informații, „servicii” pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate (circa 500.000 lei).

În același context, Nuțica Gîdea l-a determinat pe primarul comunei Godeanu să întocmească în fals o serie de înscrisuri.

Astfel, pe adeverințele ce poartă ștampila Primăriei comunei Godeanu și depuse de Gheorgheci în vederea obținerii de fonduri nerambursabile, consiliera APAI a făcut mențiuni nereale și l-a determinat pe acesta din urmă să întocmească registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document ținut în paralel și care conține mențiuni necorespunzătoare adevărului, în vederea justificării suprafețelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.

În anul 2014, cu ocazia efectuării unor verificări de către APIA – Direcția antifraudă control intern și supracontrol, consiliera l-a determinat și ajutat pe Gheorgheci să întocmească 16 înscrisuri intitulate „Declarație” și 5 înscrisuri intitulate „Chitanță”, acte depuse ulterior la APIA.

Documentele respective erau scrise de mână, din acestea reieșind că un număr de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vândut ori încredințat utilizarea unor suprafețe de teren, pe o perioadă nedeterminată.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, s-a constituit parte civilă cu suma de 1.426.983,89 lei.

În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Gheorgheci Ion și Gîdea Nuțica.

Procurorii precizează că în derularea anchetei au fost sprijiniți de SRI. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.