Acasă Externe SUA: Summit istoric ONU la New York, între 25 – 27 septembrie

SUA: Summit istoric ONU la New York, între 25 – 27 septembrie

DISTRIBUIȚI

 140085 – 25092015 – Statele membre ONU se reunesc la cel mai înalt nivel pentru a adopta Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, cu obiective economice, sociale și de mediu care vizează întreaga planetă. Summit-ul pentru o dezvoltare durabilă, cel mai mare din istoria organizației, este un reper al anului pentru acțiune globală care va culmina cu un acord universal asupra schimbărilor climatice, în luna decembrie. Președintele Klaus Iohannis va participa la Summit şi va susţine un discurs, în 27 septembrie – când cea mai importantă organizaţie internaţională din lume împlinește 70 de ani de existenţă, oferă o ocazie istorică fără precedent de a reuni ţările şi cetăţenii lumii pentru a decide şi acţiona împreună cu scopul de a îmbunătăţi viaţa oamenilor de pretutindeni. Deciziile luate vor determina acţiuni globale pentru a pune capăt sărăciei, a promova prosperitatea şi bunăstarea pentru toată lumea, de a proteja mediul şi de a răspunde schimbărilor climatice.

În acest an, ţările membre ONU vor adopta o nouă Agendă 2030 de dezvoltare sustenabilă, la Summit-ul ONU de la New York dintre 25 şi 27 septembrie, şi un nou Acord global asupra schimbărilor climatice, la Conferinţa ONU asupra Schimbărilor Climatice de la Paris, între 30 noiembrie şi 11 decembrie.

Summit-ul de dezvoltare sustenabilă

Cea de a 70-a Sesiune a Adunării Generale ONU s-a deschis în 15 septembrie, iar între 25 – 27 septembrie, Summitul Dezvoltării durabile va reuni 154 şefi de stat sau lideri de guvern şi 30 miniştri din toată lumea, cel mai mare număr de lideri din toate timpurile existenţei organizaţiei. La summit vor veni înclusiv cancelarul german Angela Merkel, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele iranian Hassan Rohani, Papa Francisc, preşedintele Chinei Xi Jinping, liderul cubanez Raul Castro.

Va urma, până în 3 octombrie, săptămâna pentru dezbaterea politică generală la nivel de şefi de stat şi cea tematică, axată pe menţinerii păcii şi securităţii internaţionale.  Potrivit listei Secretariatului ONU, numărul vorbitorilor va bate toate recordurile, s-au înscris lideri care vor reprezenta Rusia, Statele Unite ale Americii, China, Brazilia, Ucraina, Yemen, Iran, Libia, Palestina, Israel, Olanda, Franța, Kazakhstan, Afganistan, Egipt, Belarus, Letonia, Serbia, Cuba şi lista este încă deschisă.

Vaticanul prin Papa Francisc se va adresa ONU în data de 25 septembrie, preşedintele Klaus Iohannis în 27 septembrie, iar preşedintele Putin pe 28 septembrie.

În cadrul Summit-ului, liderii lumii vor adopta Agenda 2030 cu obiective economice, sociale şi de mediu privind dezvoltarea sustenabilă în următorii 15 ani, în domenii de critică importanţă pentru a construi o lume mai echitabilă şi mai bună.

“Summit-ul marcheză doar începutul. Este nevoie de o acţiune urgentă bazată pe cei trei piloni ai Naţiunilor Unite (n.r. pacea şi securitatea, dezvoltarea şi drepturile omului), iar sesiunea Adunării Generale oferă ample oportunităţi ….. Un acord universal ambiţios asupra schimbărilor climatice este o necesitate absolută şi un adevărat test al abilităţii comunităţii internaţionale de a furniza instrumentele politice necesare pentru dezvoltare durabilă” – afirma Mogens Lykketoft, preşedintele Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în deschiderea celei de a 70-a sesiuni.

Agenda 2030 constă în 17 obiective şi 169 de ţinte care vizează sărăcia, foametea şi securitatea alimentară, sănătatea, educaţia, egalitatea de gen, apa şi condiţiile sanitare, energia, creşterea economică, infrastructura şi industrializarea, inechitatea, oraşele, consumul şi producţia sustenabile, schimbările climatice, oceanele, biodiversitatea, pădurile şi deşerificarea, pacea şi justiţia, parteneriatele.

Noile Obiective de Dezvoltare Sustenabilă ale Agendei 2030 sunt construite pe cele opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului, stabilite la Summitul Mileniului din anul 2000 şi având ca ţintă finală anul 2015.

Recunoscând succesul acestor obiective şi faptul că după anul 2015, era necesară nouă Agendă de dezvoltare, ţările membre ONU s-au pus de acord în 2012, la Conferinţa Rio+20, să stabilească un grup deschis de lucru care să-şi prezinte recomandările pentru 17 obiective de dezvoltare sustenabilă.

România a făcut parte din grupul de 30 de state care au participat la realizarea acestor obiective şi a propus atenţie pentru sectorul energetic, pentru tineri şi vârstnici, pentru întreprinderi mici şi mijlocii, pentru gestionarea raţională a pădurilor, a deşeurilor şi a apelor şi conceptul de educaţie verde, iar interesele şi obiectivele României au fost reflectate corespunzător – afirmă reprezentantul MAE Sorin Tănăsescu.

În august 2015, cele 193 de state membre ONU s-au pus de acord asupra documentului  “Transforming our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development”, prezentat spre adoptare Summit-ului ONU care începe în 25 septembrie 2015. – sursa TVR PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.