Acasă Sud Arges Argeș: Incident radioactiv în Argeș

Argeș: Incident radioactiv în Argeș

DISTRIBUIȚI

Reziduuri de iod transporate de la groapa de gunoi din Chitila140334  – 07102015 –  Incident radioactiv în judeţul Argeş. O firmă de reciclare a deşeurilor din Bucureşti s-a trezit că transportă în containere reziduuri de iod. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unor detectoate de radiaţii montate pe porţile de la intrarea în staţia de reciclare a unei societăţi din apropiere de Câmpulung, anunță Digi24.

Indicatorii instalaţiei speciale de monitorizare montată la intrarea în staţia de reciclare a deşeurilor de la Câmpulung, judeţul Argeş au depistat un nivel anormal de radioactivitate. Imediat, reprezentanţii societăţii au sunat la 112 şi au raportat incidentul. În scurt timp la faţa locului au ajuns mai multe echipaje de la ISU, Garda de Mediu şi Poliţie care au luat decizia să sigileze încărcătura şi au stabilit o zonă de carantină.

Camionul cu substanţe periculoare a fost descoperit întâmplător, având în vedere că staţia de reciclare din Câmpulung este singura din ţară care deţine echipamente pentru depistarea radiaţiilor radioactive. În oricare alt loc din România camionul ar fi trecut neobservat.

O zi mai târziu, o echipă specializată în controlul şi măsurarea radioactivităţii din cadrul ISU Argeş a desigilat containerul şi, cu ajutorul unor detectoare, au stabilit că într-adevăr indicatoarele aparatului indică un nivel radioactiv.

”Au fost depăşite de peste 10 ori valorile normale, dar, vă repet, la limita balotului, nu la 1, 2 metri de acest balot, ca să pună în pericol persoanele care erau acolo”, a spus Sorina Honţaru, director al DSP Argeş.

”Cei de la Consiliul Naţional de Control al Activităţii Nucleare vor lua măsurile şi vor stabili dacă s-a încălcat legislaţia în vigoare”, a afirmat, la rândul său, Alexandru Văjean, comisar al Gărzii de Mediu Argeş.

Firma care deţine staţia de sortare a deşeurilor din Argeş susţine că nu ştia că în containerele cu pricina sunt substanţe periculoase.

”Avem un contract în derulare cu firma de la care provine acest transport. (…) Deșeurile radioactive sunt un tip de deșeuri total interzise pentru prelucrare în instalațiile firmei”, spun reprezentanţii companiei printr-un comunicat de presă.

Ancheta autorităţilor a scos la iveală că deşeurile din containerul cu pricina proveneau de la o firmă afiliată din Bucureşti. Substanta problemă identificată a fost un iod radioactiv medical folosit de obicei în spitale.

În paralel, o anchetă a fost pornită şi la groapa de gunoi din Chitila, judeţul Ilfov, de unde ar fi pornit transportul către staţia de depozitare a deşeurilor din judeţul Argeş. Poliţiştii din Ilfov au deschis un dosar penal cu privire la faptă pentru infracţiunea de nerespectare a legii depozitării materialelor radioactive. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.