Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Atenție la ordonanțele ”multiple”!

București: Atenție la ordonanțele ”multiple”!

DISTRIBUIȚI

 140378  – 08102015 – În perioadele în care s-a aflat în Opoziţie, actualul premier Victor Ponta şi ceilalţi lideri ai PSD au criticat practica legiferării prin ordonanţe de urgenţă. Acelaşi Victor Ponta din postură de premier, cu de la sine putere şi/sau la sugestia colegilor săi de partid, a deschis la maxim robinetul ordonanţelor de urgenţă. Mai mult, pentru a lăsa impresia că actualul Cabinet nu a emis multe ordonanţe de urgenţă, Victor Ponta a inventat ”ordonanţa multiplă” – act normativ care cuprinde reglementări diferite sub cupola unei singure ordonanţe de urgenţă. Practic, actualul Guvern scoate, într-o proporţie majoră, Parlamentul din procesul de legiferare. Însă Guvernul Ponta primeşte un sprijin consistent şi de la senatorii şi deputaţii PSD şi UNPR care sunt preşedinţi de comisii parlamentare şi care blochează sistematic dezbaterile şi elaborarea rapoartelor pentru iniţiativele legislative ale parlamentarilor, cu precădere a celor din Opoziţie.

Un exemplu concret îl reprezintă, în opinia deputatului liberal Florica Cherecheș, emiterea la sfârşitul anului trecut a controversatei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului nr.94/2014, privind modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, precum şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 privind asigurarea calităţii educaţiei, prin care se dădea o interpretare denaturată conceptului de învăţământ dual, punând doar o etichetă falsă pe un produs fără nicio legătură cu originalul.

OUG 94/2014 a ajuns în dezbaterea Camerei Deputaţilor la începutul lunii februarie a acestui an, iar membrii Grupului PNL au depus amendamente considerand că nu se justifică urgența emiterii acestei OUG, mai ales că motivul principal invocat a fost reglementarea învățământului profesional in sistem dual. Agenții economici nu au cerut aceste modificări și chiar au criticat lipsa consultării.

OUG 94, aşa cum îşi produce efectele acum, instituie pentru învăţământul profesional dual, obligativitatea contractului de muncă şi, prin aceasta, scoaterea sa din zona formării iniţiale, deplasându-l în zona formării profesionale a adulţilor. De asemenea, O.U.G stabileşte ca termen de finalizare a învăţământului dual vârsta de 18 ani, limitându-se astfel durata şcolii profesionale la 2 ani, insuficientă pentru pregătirea în meserii cu grad ridicat de complexitate.

După dezbateri în cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, Proiectul de aprobare a OUG 94 a fost votat aproape în unanimitate în plenul Camerei Deputaţilor, cu 311 voturi, inclusiv de către deputaţii din arcul puterii. Astfel proiectul adoptat a fost trimis către Camera decizională, Senatul, la sfârşitul lunii februarie. Deşi data la care trebuia elaborat raportul de către Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat era de 24 martie 2015 , după care să fie votat în plen, nici până la această dată nu s-a întâmplat nimic. Proiectul de aprobare al OUG se află acum la Comisia de învăţământ din Senatul României.

”Facem un apel la doamna senator Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat să facă demersurile necesare pentru a dezbate de urgență acest proiect legislativ care ar urma apoi să fie votat de Senat, cu amendamentele adoptate de către Camera Deputaților , agreate de către toate părţile. Dezvoltarea învățământului profesional în sistem dual este esențială pentru creșterea gradului de angajare a tinerilor și pentru a răspunde cerințelor de pe piața forței de muncă”, precizează Cherecheş. – PROMPT MEDIA

foto:voceatransilvaniei.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.