Acasă Uncategorized București: Încă un pas pentru combaterea violenței împotriva femeilor

București: Încă un pas pentru combaterea violenței împotriva femeilor

DISTRIBUIȚI

 140770 – 27102015 –  În cadrul şedinţei din 27 octombrie 2015, Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi a hotărât aprobarea proiectului de Lege pentru ratificarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul, la 11 mai 2011.

Convenţia este un instrument juridic internaţional care recomandă fundamentarea  politicii părţilor, în mod cuprinzător şi coordonat,  în vederea prevenirii şi combaterii tuturor formelor de violenţă în familie şi urmăreşte crearea unor mecanisme care să garanteze o protecţie adecvată a victimelor, precum şi un grad cât mai mare de conştientizare a efectelor acestui fenomen. Prevenirea violenţei, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a infractorilor reprezintă punctele cheie ale convenţiei.

În cadrul dezbaterilor, preşedintele Ştefan Dalca a arătat că angajamentul României răspunde realităţilor cu care se confruntă societatea românească şi că reprezintă o prioritate pentru comisia pe care o conduce .Totodată, a precizat că a făcut numeroase demersuri în urgentarea acestui proces şi  a  solicitat  Guvernului un angajament de a respecta şi de a promova  o serie de măsuri ferme prin care să se asigure o prevenţie şi o combatere adecvată a fenomenului violenţei. În contextul discuţiilor, doamna deputat Liliana Mincă a apreciat că semnarea acestui document este un pas important  în realizarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi, dar se impune implementarea de urgenţă a Convenţiei de la Istanbul, ca semn de respect al statului român faţă de femei.

Acest instrument juridic de cooperare internaţională conţine, pentru prima oară, o definiţie a genului. Astfel, se recunoaşte faptul că există o categorie a genului, diferită social, care le conferă femeilor şi bărbaţilor roluri şi comportamente specifice. De asemenea, Convenţia stabileşte actele care trebuie sancţionate penal sau sunt subiectul altor sancţiuni juridice, fiind interzisă soluţionarea acestora pe cale extrajudiciară, inclusiv medierea şi concilierea, în legătură cu toate formele de violenţă acoperite de sfera de aplicare a Convenţiei. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.