Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Legea irigațiilor, mai mult decât necesară

București: Legea irigațiilor, mai mult decât necesară

DISTRIBUIȚI

 140538 – 15102015 – Camera Deputaţilor a adoptat marţi, 13 octombrie 2015, un act normativ esențial pentru dezvoltarea agriculturii românești, promovat de Guvernul Ponta și susținut de Grupul Parlamentar al PSD, spune deputatul social-democrat Marian Neacșu. Proiectul, cunoscut și sub numele de Legea irigațiilor, oferă cadrul legal pentru o agricultură modernă, cu personal specializat, care să poate asigura buna funcționare a acestei activități la nivel național, și mai mult, vine în sprijinul investițiilor în sistemul național de irigații.

Trebuie menționat faptul că OUG nr. 82/2011 a adus măsuri care au avut un impact negativ asupra activității Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare. Prin reducerea numărului de posturi de la 5.000 la 1.500 și concedierea a 3.500 de angajați, s-a ajuns la nereguli semnificative, de la imposibilitatea urmăririi constante a stațiilor de pompare pentru irigații, până la nerespectarea condițiilor de siguranță. Mai mult, efectele negative ale ordonanței se văd în mediul rural (70% din angajații disponibilizați provin din aceste zone): șomajul a crescut, nivelul de trai al familiilor foștilor angajați a scăzut, au scăzut și veniturile populației ca urmare a pagubelor aduse de inundații, eroziune și poluare în zonele unde Agenția nu a putut funcționa în condiții normale.

Proiectul adoptat în cadrul ședinței de plen a Camerei Deputaților prevede creșterea numărului de angajați (mărirea posturilor disponibile cu aproape 1.000), în vederea asigurării funcționării normale și eficiente a Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, precum și înființarea unui abonament pentru agricultorii care se află în zone irigabile, astfel încât să beneficieze la timp de apa de care au nevoie pentru irigaţii. Plata abonamentului se aplică doar celor care activează în amenajări de irigaţii şi care lucrează terenul. Practic, prin introducerea abonamentului se vor reduce costurile agricultorilor şi se reglementează regimul de proprietate, întrucât Agenția preia obligativitatea întreținerii și reparațiilor stațiilor de irigații.

O altă veste bună este aceea că noul act normativ prevede o infuzie financiară mult așteptată pentru refacerea sistemului național de irigații. Astfel, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va primi în perioada 2016 -2020 suma de 1,015 miliarde euro, atât de necesară pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii (în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii patru ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17% astfel încât, să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiţii multianual). Sumele rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie. România are o tradiție în domeniul agriculturii, fiind de-a lungul istoriei o forță pe plan european, și adoptarea acestui proiect, care vine cu adevărat în sprijinul unui domeniu atât de important pentru economia națională, este un motiv de bucurie, reamintește Neacșu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.