Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ponta răspunde FMI: E bine cum zicem noi!

București: Ponta răspunde FMI: E bine cum zicem noi!

DISTRIBUIȚI

 victor ponta 1140692 – 22102015 Victor Ponta a scris, joi, pe Internet o replică la criticile aduse Guvernului de către FMI. Premierul a transmis că liderii partidelor parlamentare au dreptul să decidă asupra subiectelor fundamentale pentru România și a precizat că există un dezacord între Guvern şi FMI, din cauza reducerii TVA şi a majorării salariilor.

”Eu și guvernul pe care îl conduc ne-am exprimat foarte clar asupra viziunii necesare României pentru a se dezvolta în continuare așa cum a reușit în ultimii 4 ani. Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2016 (este evident că anticipate nu mai pot avea loc acum) este dreptul liderilor partidelor parlamentare să decidă asupra acestor subiecte fundamentale pentru țara noastră”, a scris Victor Ponta pe contul său de Facebook.

Premierul arată că dezacordul clar dintre Guvern şi FMI constă în faptul că instituţia financiară internaţională nu agreează reducerea TVA prevăzută de Codul ‎Fiscal şi nici cota de 9% pentru alimente, intrată deja în vigoare de la 1 iunie, şi de asemenea FMI nu e de acord cu creșterea salariilor cu 25% în Sănătate și Educație. ”După vizita tehnică a delegației FMI există un punct clar de dezacord între Guvernul României și aceștia – deficitul bugetar pentru anul 2016 și 2017. FMI susține că va fi de cca. 2,9% din PIB, MFP spune 2,5% – oricum sub plafonul de 3% peste care Comisia Europeană poate interveni conform tratatelor în vigoare (în condițiile în care multe țări europene, cel mai recent Spania, și-au aprobat deja bugetul pe 2016 cu deficite mult peste limita de 3%)”, explică Victor Ponta.

El consideră că ambele măsuri sunt necesare și sustenabile, ele fiind o oportunitate de a păstra ritmul de creștere și dezvoltare economică ”cel mai rapid din UE”, de creare a noi locuri de muncă, exporturi record, revenirea investițiilor străine directe, dar și un semnal clar de sprijin pentru cele două domenii strategice, Sănătatea și Educația.

”Instalarea unui nou guvern al PNL (susținut bineînțeles de președintele Iohannis) care să ia decizia păstrării cotei de TVA la 24% (inclusiv pentru alimente) și revenirea salariilor în Sănătate și Educație la nivelul dinainte de creșterea de 25%! (deci tăierea practic a salariilor ca în 2010 sau amânarea, fiind vorba de legi deja în vigoare). În acest fel, deficitul bugetar pe 2016-17 va scădea spre 1%, ceea ce evident va fi agreat de FMI, dar cu consecințe pe care eu personal le consider ca fiind de natură să aducă ‎România înapoi la anul 2010”, mai spune Ponta.

Fondul Monetar Internaţional a atras atenţia joi Guvernului ca politica monetară să nu fie relaxată imediat, cu toate că inflaţia se va menţine negativă până la jumătatea anului viitor, având în vedere relaxarea fiscală expansivă din 2016, creşterea rapidă a salariilor şi incertitudinile de pe pieţele financiare globale, reamintește România Liberă. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.