Acasă Externe Agenda Europeana București: România are nevoie, în vecinătatea sa, de o zonă de stabilitate...

București: România are nevoie, în vecinătatea sa, de o zonă de stabilitate şi dezvoltare democratică

DISTRIBUIȚI

140230  – 02102015 –   ”România şi  extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest” a fost tema dezbaterii organizată, la Bucureşti, de Biroul de Informare al Parlamentului European în România.

La eveniment au participat europarlamentarul Victor Boștinaru, consilierul prezidențial Leonard Orban,  senatorul Anca Boagiu – președinte al Comisiei pentru afaceri europene, deputatul Ana Birchall – președinte al Comisiei pentru afaceri europene, Paul Ivan – Senior Policy Analyst la European Policy Centre, Mihaela Blăjan – director  DAIRE,  Laura Comănescu  – director adjunct DBV la Ministerul Afacerilor Externe și Ionuț Sibian, directorul executiv al Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

În cadrul dezbaterii, Victor Boștinaru a subliniat că “România are un interes strategic în a sprijini procesul de lărgire a Uniunii Europene către Balcanii de Vest. Este un interes strategic derivat din faptul că România are nevoie, în vecinătatea sa, de o zonă de stabilitate şi dezvoltare democratică, mai ales într-o perioadă de mari turbulenţe la nivel global. Ţara noastră are intererse economice, atât câte au mai rămas, prin care pot să îşi găsească unele dintre răspunsuri într-o relaţie corectă cu ţările de vest. România are interese care vizează relansarea cooperării cu ţările din Vest, pe dimensiunea culturală, inclusiv pe dimensiunea de prezervare a fiinţei comunităţii româneşti existente în ţările din Balcanii de Vest”.

Pentru România este esenţial ca procesul să continue, este esenţial ca zona Balcanilor de Vest să fie integrată cât mai devreme posibil şi să se găsească astfel soluţii pentru nişte provocări extrem de serioase cu care se confruntă atât zona, cât şi întreaga Uniune Europeană. În procesul de negociere, România are anumite interese şi le va susţine, dar ce trebuie reţinut este faptul fundamental că România va face tot ce este posibil, atât în ceea ce priveşte demersurile diplomatice, politice, dar şi cele economice, culturale, astfel încât această regiune din Europa să devină cât mai repede parte a Uniunii Europene„, a spus, la rândul său, consilierul prezidențial Leonard Orban.

Acesta a mai atras atenţia că, prin aşa-numitul pachet sau directivă în ceea ce priveşte utilizarea lucrătorilor detaşaţi în alte state membre, sunt puse sub semnul întrebării nu numai libertatea de circulaţie a persoanelor, dar inclusiv libertatea serviciilor în UE. Astfel, există „frustrări mari” cu privire la o concurenţă neloială pe care statele din est şi din centru o exercită în raport cu cele din vest, inclusiv disputa legată de criza refugiaţi, unde pentru prima dată a existat o diferenţiere între statele estice şi cele vestice.

La rândul său, președintele Comisiei pentru afaceri europene în Camera Deputaților, Ana Birchall, a precizat că “încercăm să tragem un semnal în ceea ce priveşte politica Uniunii Europene în Balcanii de Vest, care trebuie să fie luată mai în serios. În acest context tensionat din regiune, România este interesată ca Uniunea Europeană să acţioneze coordonat şi decisiv în vederea asigurării unui spaţiu de stabilitate şi securitate (…) Extinderea Uniunii Europene şi NATO este singura modalitate, prin reformă profundă, pe care procesul de aderare o presupune de a asigura stabilitatea şi prosperitatea acestei regiuni. Lipsa unei perspective reale, în sensul de termen limită pentru toate aceste ţări din regiune îngreunează procesul şi de reformă interne şi extindere a UE în Balcanii de Vest”.

Mihaela Blăjan, directorul  DAIRE, a adăugat că în acesta an va fi primul exerciţiu de acest fel realizat de noua Comisie Europeană: “Este o temă de interes prioritar pentru România deoarce ţara noastră este unul dintre beneficiarii direcţi ai valului de extindere a Uniunii Europene. Susţinem continuare acestei proces în perioada următoare, avansarea beneficiului de extindere fiind un element important în agenda Ministerului Afacerilor Externe”.

Aceasta a apreciat oportunitatea dezbaterii, în contextul apropierii termenului în care Comisia Europeană va lansa pachetul de extindere şi evaluări pe care îl organizează anual. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.