Acasă Externe Gata de luptă!

Gata de luptă!

DISTRIBUIȚI

140221 – 02102015 –  Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret privind mobilizarea a 150.000 de rezervisti, in contextul intetirii razboiului din Siria. De asemenea, Iran si Hezbollah trimit mii de luptatori in Siria, relatează Aktual24.

Sute de iranieni au intrat in Siria in ultimele zece zile, acestia fiind ”soldati si ofiteri”, gata de lupta, urmand ca in zilele urmatoare sa vina si mai multi. Impreuna cu gruparea Hazbollah, sustinuta de Liban, si sub protectia avioanelor de lupta ale Rusiei, iranienii au trecut la atacuri impotriva gruparilor rebele infiintate si antrenate de CIA, scrie Daily Mail, care citeaza surse din Liban.

Publicatia britanica mentioneaza ca purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a negat ca mobilizarea celor 150.000 de rezervisti ar avea legatura cu escaladarea razboiului din Siria.

Cu toate acestea, apar tot mai multe indicii despre organizarea unor operatiuni terestre in Siria. Un blogger din Rusia, Boris Rozhin, a postat o imagine cu un convoi de blindate care avea camuflaj specific zonelor de desert. Rozhin sustine ca blindatele au fost trimise din Novorossisk, sudul Rusiei, catre un port din Marea Neagra, de unde ar urma sa plece catre Siria.

”Coloana este destul de mare si este formata numai din autovehicule noi si moderne, precum zece KamAZ-43269 ‘Vystrel’ (BMP-97), vreo 20 de BTR-82 (foto jos) si patru de BTR-80. Masinile sunt vopsite in culori care sunt folosite in operatiunile din desert, potrivite cu nisipul din Siria. Din Rusia, cu dragoste”, a scris bloggerul.

Pana in acest moment, armata rusa a amplasat peste 50 de avioane si elicoptere, precum si trupe de infanterie marina, parasutisti si unitati ale fortelor speciale in Siria, a anuntat joi ministerul Apararii, pentru agentia Interfax, citata de AFP.

Centru de coordonare între Irak, Siria, Rusia şi Iran la Bagdad

Pe de altă parte, o sursă diplomatică militară de la Moscova a declarat pentru Interfax că centrul de coordonare de la Bagdad urmează să fie condus prin rotaţie de către ofiţeri din cele patru ţări, începând cu Irakul, potrivit postului Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL).

De asemenea, o comisie ar putea să fie creată, la Bagdad, pentru a plănui operaţiuni militare şi a coordona unităţi ale forţelor armate în lupta împotriva SI, a adăugat această sursă.

Un oficial de la Ministerul rus de Externe declara vineri pentru Interfax că Moscova ar putea, „în mod teoretic”, să se alăture coaliţiei anti-SI conduse de către Statle Unite, dacă Damascul este inclus în cadrul eforturilor internaţionale împotriva grupării teroriste şi dacă orice operaţiune militară internaţională în Siria are la bază un mandat ONU.

În pofida unor ajutoare în valoare de peste 20 de miliarde de dolari şi unei formări acordate de către Statele Unite, armata irakiană aproape s-a prăbuşit în faţa avansării Statului Islamic, care deţine controlul asupra unor bucăţi importante din nordul şi vestul acestui producător de petrol şi membru OPEC.

Furie la Washington. Avioanele RUSIEI au atacat, in Siria, rebeli antrenati de CIA

Comandantul unui grup de rebeli din Siria, antrenati de CIA, a declarat ca baza sa a fost lovita, joi, de 20 de rachete rusesti. Loviturile au avut loc in provincia Idlib.

Hassan Haj Ali, comandantul grupului Liwa Suqour al-Jabal, care a fost finantat si antrenat de CIA, a spus ca avioanele rusesti i-au atacat de doua ori in cursul zilei de joi. „Rusia ii ataca pe toti, pentru a arata ca nu exista alternativa la Bashar”, a declarat acesta, citat de The Guardian.

Informatiile au starnit furie la Washington. Influentul senator republican John McCain a confirmat, „in mod sigur”, ca avioanele rusesti i-au atacat si pe cei din Armata Siriana Libera, care au fost inarmati si antrenati de SUA.

”Atacurile lor au fost impotriva unor grupuri care au fost finantate si antrenate de CIA. Este ceva orwellian. Prioritatea lui Putin este de a-l sustine pe Bashar al-Assad, de fapt”, a spus senatorul la CNN, citat de The Independent. McCain a acuzat politica militara gestionata de administratia Obama, sustinand ca inregistreaza ”esec dupa esec”.

Moscova a confirmat noile atacuri aeriene in Siria insa sustine ca au fost vizate pozitii ale Statului Islamic, respingand acuzatiile opozitiei siriene legate de tintele alese pentru primele sale raiduri in Siria si afirmand ca lupta impotriva Statului Islamic si a „altor grupari teroriste”.

Armata rusa a amplasat peste 50 de avioane si elicoptere, precum si trupe de infanterie marina, parasutisti si unitati ale fortelor speciale in Siria, a anuntat joi ministerul Apararii, pentru agentia Interfax, citata de AFP. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.