Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Inconsecvența subminează credibilitatea. Un nou acord cu FMI, în pericol

Inconsecvența subminează credibilitatea. Un nou acord cu FMI, în pericol

DISTRIBUIȚI

140229  – 02102015 –  Premierul din umbră al cabinetului liberal, Cătălin Predoiu, face o trecere în revistă a declarațiilor unor oficiali guvernamentali privind relația cu FMI. Pe lista lui Predoiu figurează premierul Victor Ponta, fostul ministru al Bugetului, Liviu Voinea, fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, ale căror poziții ”bățoase” făceau referire la încetarea acordului cu FMI. ” Mai bine de un an de zile, pentru că datoriile politice către baronii PSD, incompetența și corupția Guvernului PSD-Ponta au prevalat în raport cu obligațiile de reformă asumate prin acordurile cu FMI și Comisia Europeană, n-am auzit decât declarații bățoase din partea Guvernului că nu avem nevoie de un nou acord cu FMI”, explică Predoiu într-o declarație de presă.

În pofida acestor afirmații, guvernanții vorbesc în prezent despre încheierea unui nou acord cu Fondul: ”Inconsecvența subminează credibilitatea. Ponta și Teodorovici spun astăzi că România are nevoie de un nou acord cu FMI. Precedentul a expirat, Guvernul Ponta nerealizând reformele la care se angajase.

Predoiu explică schimbarea de atitudine a guvernanților prin lipsa performanțelor economice: ”În mai 2015, delegațiile FMI și CE au descoperit că guvernul PSD-Ponta nu a făcut mai nimic din ce se angajase: privatizarea CFR Marfă, asigurarea unui management independent politic și profesionist în companiile de stat astfel încât acestea să nu mai înregistreze pierderi şi datorii, reformele din sectorul energetic care generează pierderi imense suportate din banii românilor, schimbările nesustenabile din Codul fiscal, reorganizarea și raționalizarea rețelei de spitale, atingerea obiectivului MTO de deficit structural de 1% din PIB în 2015 și menținerea acesteia în viitor, stingerea arieratelor etc.

În loc să asume eșecurile și măcar să treacă la treabă să recupereze, Ponta a preferat o atitudine sfidătoare față de FMI, contrat intereselor României. Astăzi, după eșecul guvernului în respectarea angajamentelor din acordul cu FMI și decredibilizarea guvernului român, Ponta se răzgândește și vrea din nou un certificat de bună purtare de la FMI. Guvernatorul BNR Isărescu, conform Mediafax, “a atras atenția, însă, că în luarea unei decizii de către FMI pentru un nou acord va cântări destul de mult și maniera în care s-a încheiat fostul acord.” Cu alte cuvinte, lipsa de credibilitate a Guvernului PSD-Ponta ar putea pune în pericol un nou acord, cu consecințe negative pentru România pe piețele financiare.

Iată, deci, efectele politicii de înșelăciune în relațiile cu partenerii dusă de Guvernul Ponta, politicii de restaurație a influenței politice în companiile de stat și politicii de propagandă și minciună publică dusă de același Guvern Ponta. Efectul este că interesul național de a avea o economie reformată a fost sacrificat pentru interesele financiare ale elitei politice pesediste și ale aliaților din arcul guvernamental”, mai spune Predoiu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.