Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Modificările la Legea vaccinării generează controverse

Modificările la Legea vaccinării generează controverse

DISTRIBUIȚI

 140213 – 01102015 – Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege potrivit căruia înscrierea copiilor în grădiniţe şi şcoli se va putea face doar după prezentarea de către părinţi a dovezii vaccinării copilului cu vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, hepatitei B, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului, rubeolei şi tuberculozei. Dacă la momentul înscrierii într-un ciclu de învăţământ copiii nu sunt vaccinaţi. părinţii vor avea la dispoziţie un an pentru a rezolva această problemă, în caz contrar şcoala putând refuza înscrierea.  Excepţii vor face copiii care au recomandări medicale speciale.

Conferenţiar doctor Alexandru Rafila,  preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, care face parte din grupul de lucru de la Ministerul Sănătăţii pentru elaborarea proiectului privind vaccinarea obligatorie spune că prin aşa-numitele vaccinuri tradiţionale se previn boli foarte grave care se soldează de cele mai multe ori cu complicaţii grave sau cu deces.

“Nu putem să ne imunizăm “natural” împotriva  difteriei, tetanosului, poliomielitei, decât cu riscuri foarte mari pentru sănătate. Faptul că aceste boli au dispărut din România şi din alte ţări europene se datorează tocmai acoperirii vaccinale foarte ridicate. O acoperire vaccinală bună, ce previne apariţia acestor boli, este undeva la 95%”, a explicat pentru Gândul conf dr Alexandru Rafila.

Rafila spune că proiectul vaccinării obligatorii mai are nevoie de vize juridice, de consultarea cu alte acte normative, ca să nu existe contradicţii, iar apoi va intra în dezbatere publică şi  parlamentară.

Csaba Ferenc Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), este de părere că limitarea accesului la educație pentru copiii nevaccinați trebuie justificată obiectiv.

“ Din punctul meu de vedere Ministerul Sănătăţii, Guvernul, Parlamentul trebuie să explice ce urmăreşte prin această limitare. După care trebuie să demonstreze că soluţia aleasă pentru atingerea acestui scop este una adecvată şi necesară. Şi presupun că scopul urmărit, nu am expertiză în zona aceasta, nu sunt medic, ar fi protejarea sănătăţii publice, a comunităţii.  Acum rămâne de evaluat dacă această interdicţie a accesului la educaţie este şi modalitatea adecvată şi necesară pentru atingerea acestui scop. Se poate pune în discuţie dacă există alte căi prin care am putea atinge acest scop, să vaccinăm toţi copii, alte căi decât a interzice a merge la şcoală. Aici se pune problema că se pune această interdicţie, pe de altă parte învăţământul este obligatoriu. Părinţii şi copii sunt supuşi la un conflict, până la urmă. După ce se va decide dacă această cale este una adecvată şi necesară într-o societate democratică, Curtea Constituţională va fi chemată să spună dacă măsura este proporţională,  adică dacă măsura de a interzice nu este prea aspră”, a explicat pentru Gândul Csaba Asztalos. PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.