Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti SUA: Valeriu Zgonea, la Washington: România are potențialul de a deveni una...

SUA: Valeriu Zgonea, la Washington: România are potențialul de a deveni una dintre cele mai atractive destinații pentru investițiile americane

DISTRIBUIȚI

Zgonea - Mark Kirk 140809 – 29102015  –  Aflat în vizită oficială la Washington, președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a participat la lucrările organizate în cea de-a doua zi a ediției din acest an a Parliamentary Intelligence – Security Forum, care s-au desfășurat în perioada 27 – 28 octombrie 2015. Totodată, în marja Forumului Parlamentar, programul președintelui Camerei Deputaților cuprinde întrevederi bilaterale cu membri ai Camerei Reprezentanților și Senatului american, ai Guvernului și Departamentului de Justiție al SUA.

”Temele abordate în cadrul Forumului Parlamentar vizează probleme extrem de importante în contextul provocărilor și amenințărilor actuale la nivel regional, dar și global. Sunt prezentate și dezbătute aspecte relevante ce țin de lupta împotriva finanțării terorismului, securitatea cibernetică și problematica de informaţii, lupta împotriva circuitelor financiare clandestine, cooperarea instituționalizată dintre UE si SUA în acest domeniu”, a declarat Valeriu Zgonea.

Miercuri, 28 octombrie, președintele Camerei Deputaților a avut o nouă serie de întâlniri bilaterale cu înalți oficiali americani, printre care Ted Poe, preşedintele Subcomisiei pentru terorism, neproliferare şi comerţ din Camera Reprezentanţilor, Pete Sessions, preşedintele Comisiei pentru legislaţie din Camera Reprezentanţilor, Dana Rohrabacher, preşedintele Subcomisiei pentru afaceri externe privind Europa, Asia şi riscuri emergente.

În cadrul întrevederilor, discuțiile s-au axat pe potențialul de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre România și SUA, cu accent pe stimularea relațiilorZgonea  - America comerciale și creșterea investițiilor americane în țara noastră. Având în vedere poziția geostrategică, evoluția pozitivă a economiei românești și stabilitatea politică și financiară, România are potențialul de a deveni una dintre cele mai atractive destinații pentru investițiile americane, în baza Parteneriatului Strategic și în perspectiva încheierii Acordului privind  Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii, a susținut Valeriu Zgonea.

În acest context, președintele Camerei Deputaților a reiterat sprijinul politic pentru obiectivul încheierii Acordului privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), care va avea implicații deosebite atât pentru viitoarea evoluție a politicii comerciale a UE, cât și pentru maniera în care acesta modelează relațiile economice cu alți jucători importanți pe plan global.

”Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii are potenţialul de a stimula substanţial schimburile comerciale şi investiţiile dintre SUA și UE, deci de a aduce mai multe investiţii americane în România, inclusiv în domeniul energiei. România este interesată de o prezenţă mai activă a companiilor americane în economia noastră prin investiţii directe şi în a avea o piaţă americană mai deschisă pentru oamenii de afaceri români. Acest acord poate ajuta România să devină o poartă de comerț către întreg spațiul euro-atlantic. Mai mult decât atât, în contextul actual, Acordul nu poate fi redus numai la problematica legată de comerţ. TTIP înseamnă, de fapt, abordarea relației UE-SUA în deplinătatea sa, înseamnă a oferi relației un plus de dinamism și cu un caracter strategic mai pronunțat”, a subliniat Valeriu Zgonea.

Pe de altă parte, discuțiile cu oficialii americani au vizat și evoluțiile din Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Georgia, ținând cont de faptul că România și SUA acționează împreună pentru consolidarea relaţiilor transatlantice şi sprijinirea procesului de reformă şi a aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale statelor partenere din Balcanii de Vest, din zona Mării Negre şi pentru apărarea valorilor comune ale comunităţii transatlantice în această regiune de importanţă strategică deosebită pentru comunitatea euro-atlantică.

Zgonea  - America1De asemenea, în cursul zilei de miercuri, președintele Camerei Deputaților are programată o întrevedere cu Bruce Swartz, adjunct al Procurorului General al SUA.

Joi, 29 octombrie, programul vizitei la Washington cuprinde întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA, dar și cu congresmanul Mike Conaway, preşedinte Comisiei pentru Agricultură din Camera Reprezentanţilor. Totodată, președintele Camerei Deputaților va participa la o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Washington DC. –  PROMPT MEDIA

foto:facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.