Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Urdăreanu și Nichita, băgați în aceeași oală de DNA

Urdăreanu și Nichita, băgați în aceeași oală de DNA

DISTRIBUIȚI

 Tiberiu Urdăreanu140833 – 30102015  –  Tiberiu Urdăreanu, președintele grupului UTI, și Gheorghe Nichita, primarul suspendat al municipiului Iași, au fost reținuți joi seara de procurori, sub acuzațiile de dare, respective, luare de mită.

Și Iulius Gabriel, Mardarasevici, directorul SC Information Business Consulting SRL (IBC), este urmărit penal și se află sub control judiciar cauțiune  (50.000 lei) pentru 60 de zile, iar vicepreședintele UTI, Mihail Tănăsescu, este urmărit penal și se află sub control judiciar, tot pentru dare de mită.

Procurorii arată că în august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași”, privind fluidizarea traficului și scăderea gradului de poluare, finanțat din fonduri europene, Gheorghe Nichita a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semna contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții.

Acest lucru a avut la bază o înțelegere anterioară între Gheorghe Nichita, Iulius Gabriel Mardarasevici (pentru IBC) și Tiberiu Urdăreanu (pentru UTI), aceștia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu și a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi dați cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat și în elaborarea și, ulterior, decontarea unor facturi pentru situații de lucrări conținând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iași.

Nichita ar fi primit 10% din valoarea contractului atribuit, dar și beneficii material (reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București, plata unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita și alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și Mardarasevici, echipamente electronice, evaluate la circa 20.000 lei).

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaților UTI și IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuția” UTI, iar 20% reprezenta „contribuția” IBC la banii colectați cu titlu de mită pentru inculpatul Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC, se arată în comunicatul DNA. –  PROMPT MEDIA

foto:enational.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.