Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Contrabanda, în continuare peste media ultimilor patru ani

București: Contrabanda, în continuare peste media ultimilor patru ani

DISTRIBUIȚI

tigari contrabanda140927 – 04112015 – Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în septembrie 2015, până la 14,8%, comparativ cu 15,3% în iulie, conform ultimelor date ale companiei de cercetare Novel Research, dar contrabanda continuă să se situeze peste media ultimilor patru ani, de 14,7%.

Potrivit directorului Companiei de Cercetare Novel Research, Marian Marcu, în septembrie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat cea mai mare creștere în regiunea de nord-vest: plus 14,6 p.p., până la 24,9%, comparativ cu luna iulie, dar regiunea Nord-est rămâne cea mai afectată de piața neagră, cu un nivel al comerțului ilicit de 31,4%. ”Din punct de vedere al provenienței, ponderea produselor „cheap whites”  crește vertiginos în septembrie, cu 5,6 p.p. comparativ cu iulie, atingând un prag record de 66,4%. Ponderea produselor provenite din Moldova (19,9%) și Serbia (3,3%) este relativ constantă în septembrie, iar Ucraina se află în scădere (minus 4,8 p.p., până la 5,1%)”, mai explică Marian Marcu.

În acest context, Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova și Bulgaria, reclamă nevoia unei Strategii Naționale de combatere a contrabandei. ”Dat fiind că, recent, a fost emisă o Hotărâre de Guvern care conferă Ministerului Sănătății rolul de coordonator al unui Comitet interministerial pentru controlul tutunului, comitet care are inclusiv atribuții de identificare a măsurilor pentru reducerea contrabandei și contrafacerii produselor din tutun, instituția în cauză ar trebui să se implice în inițierea Strategiei. Lucru foarte puțin probabil, dacă ținem cont că, în ciuda cererilor repetate și argumentate ale industriei, Ministerul Sănătății întârzie chiar și transpunerea în legislația națională a Directivei revizuite a tutunului, în condițiile în care 20 mai 2016 este data de la care industria trebuie să-și conformeze producția conform noilor cerințe. În timp ce producătorii legali se vor da peste cap ca să implementeze legislația ce va fi promovată, probabil, în al treisprezecelea ceas, oferta de pe piața neagră va fi la fel de bogată. E un aspect care ar trebui luat în calcul de ministerul care coordonează un comitet cu atribuțiuni atât de vaste”, a declarat Gilda Lazăr.

Adrian Popa, director Corporate & Regulatory Affairs, BAT Romania, pune ușoara scădere a nivelului contrabandei cu țigarete pe seama noii Strategii Naționale de Apărare a României, care încadrează traficul transfrontalier de bunuri, inclusiv produse din tutun, în categoria Riscuri la adresa securității naționale. ”Este primul document care încadrează traficul de bunuri, de orice natură, în zona criminalității. Dincolo de pierderile anualizate aduse bugetului de stat, care însumează la actualul nivel al contrabandei aproximativ 500 de milioane de euro, comerțul ilegal aduce atingere securității naționale, știut fiind că rețelele de infractori dau dovadă de flexibilitate și în ceea ce privește rutele alese, dar și a bunurilor traficate. În cel mai recent raport făcut public, Serviciul Român de Informații (SRI) menționează printre amenințările la adresa securității naționale, dificultățile economice, generate și de economia subterană. În condițiile în care și restul țărilor Uniunii Europene iau măsuri de securizare a frontierelor, chestiunea contrabandei cu țigarete ar trebui să fie tratată cu maximă seriozitate, în vederea protejării veniturilor la buget, dar și a securității țării”, a declarat Popa

Claudiu Ardeleanu, directorul general al Direcției Generale a Vămilor, a arătat că țigaretele se pretează la modalități de transport dintre cele mai diverse, de la rezervoare de carburant, până la lipirea pe corp, ascunderea în încălțăminte sau în lenjerie. Pentru combaterea fenomenului, în punctele vamale există scannere performante și câini special antrenați ”În cel de-al treilea trimestru al anului, structurile de la nivel central, regional și local ale Directiei Generale a Vămilor au confiscat cca 3 milioane de țigarete, precum și mijloace de transport. Și pe viitor, vom acționa pentru îndeplinirea principalului nostru obiectiv, de reducere a traficului ilegal cu produse accizabile și cu sprijinul producătorilor de țigarete. Astfel, pe lângă activitățile operative specifice, în lunile care urmează vom derula noi campanii publice, alături de Poliția Română, prin care urmărim creșterea gradului de conștientizare în rândul cetățenilor a efectelor negative pe care contrabanda le are asupra societății. Sprijinul opiniei publice și al cetățenilor este esențial, dat fiind că, în momentul de față, în cadrul legislativ nu este responsabilizat și cumpărătorul care optează pentru produsele contrafăcute sau traficate ilegal”, spune Ardeleanu. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.