Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Din 2016 se plătesc mai întâi amenzile, apoi impozitele

București: Din 2016 se plătesc mai întâi amenzile, apoi impozitele

DISTRIBUIȚI

BANI_BANCI_FINANTE_taxe si impozite141003 – 09112015  –  Din 2016 ordinea de stingere a obligațiilor fiscale se schimbă. Cine nu are plătite amenzile, chiar daca vrea să achite impozitul, nu va putea face asta. Automat se vor achita mai întâi amenzile.

Conf. art 165 alin 2 din Noul Cod de Procedura Fiscala “ ……… se sting cu prioritate amenzile contravenţionale individualizate în titluri executorii, în ordinea vechimii, chiar dacă debitorul indică un alt tip de obligaţie fiscală.”

Aici apare un lucru interesant: multi dintre cetățeni și-au plătit amenzile dar nu au trimis dovada plății la poliție, sau și mai rău, poliția nu a ținut cont de dovada plății și a trimis către organul fiscal local amenzile pentru punerea în executare. Din practică, organul fiscal local, de cele mai multe ori, nu are cunoștință de plata amenzilor pe care poliția le trimite spre executare pentru că plata se poate efectua oriunde pe teritoriul României până la începerea executării, conform Deciziei Comisiei fiscale centrale nr. 3/2014 alin 1.

Din momentul comunicării/înmânării procesului-verbal de contravenţie până la data comunicării somaţiei de plată contravenientului, amenda încasată se face venit la bugetul local la care s-a efectuat plata de către contravenient, indiferent de faptul că suma datorată a fost achitată în termenul de 48 de ore/două zile lucrătoare, după caz, sau după acest termen ori de faptul că în această perioadă amenda a fost plătită integral sau parţial.

În situaţia în care, deşi persoana fizică sau juridică a achitat amenda contravenţională la bugetul local al unei unităţi administrativ-teritoriale, alta decât cea de domiciliu, iar organul din care face parte agentul constatator a comunicat, din oficiu, procesul-verbal de constatare a contravenţiei organelor de specialitate ale unităţilor administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială domiciliază contravenientul persoană fizică sau, după caz, îşi are domiciliul fiscal contravenientul persoană juridică, contravaloarea amenzii încasate constituie venit la bugetul local al unităţii administrativ-teritoriale unde s-a efectuat plata acesteia.

În acest caz, organul fiscal de domiciliu încetează executarea silită şi întocmeşte borderoul de debite-scăderi, prin care se dă la scădere debitul înregistrat.”

Însă, pentru scăderea debitului, organul fiscal de domiciliu trebuie să fie înștiințat de contribuabil sau de  organul fiscal unde a fost făcută plata

Așadar, se recomandă să plătim amenzile prin card, de preferință prin Ghiseul.ro pentru că pute, scoate oricând un extras de cont sau să păstram chitanțele cinci ani. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.