Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministrul Aurescu a deschis conferința Voice of the Flank Security Forum

București: Ministrul Aurescu a deschis conferința Voice of the Flank Security Forum

DISTRIBUIȚI

Aurescu - Voice of the Flank Security Forum 140899 – 03112015  –  Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a participat marți, 3 noiembrie 2015, în calitate de vorbitor principal, la deschiderea Conferinței Voice of the Flank Security Forum 2015, eveniment organizat de The German Marshall Fund of the United States.

În deschiderea intervenției sale, Bogdan Aurescu s-a referit la semnificația Reuniunii şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, care se va desfășura la 4 noiembrie 2015, la București, și a arătat că acest demers demonstrează ”interesul crescut al regiunii noastre de a consolida securitatea comună, ca parte integrantă a securității Aliate. Reuniunea de mâine reflectă asumarea regională a responsabilității și conștientizarea amenințărilor cu care NATO se confruntă, mai ales la Est, și a îndatoririlor pe care le avem, ca membri ai Alianței, de a contribui la securitatea euro-atlantică. Mâine vom putea evalua dacă depunem suficiente eforturi pentru a avea o Alianță puternică, responsabilă și pregătită, dacă acțiunile noastre sunt pe măsura angajamentelor luate în 2014 și vom analiza care sunt prioritățile pentru summit-ul din 2016 de la Varșovia”.

Pornind de la evoluțiile de securitate de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice ministrul afacerilor externe a realizat, în alocuțiunea sa, o prezentare a eforturilor pentru consolidarea apărării colective, precum și pentru asigurarea unui răspuns adecvat al NATO la provocările strategice.

Șeful diplomației române a trecut în revistă stadiul implementării deciziilor adoptate la Summit-ul Aliat din Țara Galilor din 2014, subliniind rezultatele obținute ca urmare a implementării Planului de Acțiune al NATO pentru creșterea capacității operaționale. Astfel, NATO dispune de o forță consolidată pentru reacție rapidă, deja operațională, precum și de o prezență pe flancul estic sub forma structurilor de comandă și control, inclusiv la București.

Pe fondul persistenței amenințărilor de securitate, atât din est, cât și din sud, ministrul Bogdan Aurescu a susținut că ”obiectivul comun este consolidarea solidarității în cadrul NATO, securitatea Aliaților fiind indivizibilă”. Bogdan Aurescu a mai subliniat că !adaptarea continuă a NATO, inclusiv în perspectiva reuniunii la vârf de la Varșovia, va consolida Alianța, o va face mai puternică și mai capabilă de a răspunde amenințărilor, sub egida valorilor fundamentale de unitate, solidaritate și coeziune.”

Ministrul Bogdan Aurescu a mai arătat că „pentru România, adaptarea NATO se bazează pe o relație transatlantică puternică, pe cooperarea strategică NATO – Uniunea Europeană, pe implicarea partenerilor inclusiv prin dezvoltarea unei politici specifice a NATO la adresa acestora, precum și pe continuarea extinderii Alianței în vederea creșterii ariei de stabilitate și securitate (…) Obiectivul nostru ultim este securitatea spațiului euro-atlantic”. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reamintit propunerile recente ale României, cu privire la necesitatea unei strategii integrate a NATO, în relație cu partenerii din estul și sudul Alianței, și cu privire la necesitatea unei evaluări strategice a contextului de securitate în regiunea Mării Negre, proces aflat deja în curs.

Ministrul Bogdan Aurescu a pledat, în concluzie, pentru aprofundarea cooperării de la Marea Neagră la Marea Baltică, aceasta fiind o contribuție importantă a Aliaților estici pentru securitatea și prosperitatea întregii Alianțe. “Reuniunea de mâine va demonstra, o dată în plus, că statele afectate de noile provocări de securitate sunt în egală măsură pregătite să își asume responsabilitățile necesare pentru a asigura stabilitate și securitate în beneficiul Aliaților … și al partenerilor Alianţei”. –  PROMPT MEDIA

foto:mae.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.