Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Pas decisiv pentru interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise

București: Pas decisiv pentru interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise

DISTRIBUIȚI

 fumatul interzis141053 – 11112015  –  Propunerea de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, iniţiată de deputatul PSD Aurelia Cristea şi susţinută de 105 parlamentari, a primit raport favorabil de la Comisia de sănătate şi familie din Camera Deputaţilor şi urmează să intre la vot final, în plen.

”Mă bucur că rațiunea privind grija pentru sănătate și responsabilitatea pe care o avem față de generațiile tinere a triumfat. Avizul a încununat o luptă de ani de zile dusă, în primul rând, de specialiștii din domeniul medical-pneumologie, cardiologie, oncologie, experți din Ministerul Sănătății. Lor li s-au adăugat mereu oameni noi, tineri. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume: tinerii s-au dovedit a fi cei mai fervenţi susţinători şi aprigi luptători pentru interzicerea fumatului în spaţiile publice. Vreau să le mulţumesc celor care nu au renunţat, membrilor Forumului Tinerilor din România și ai Coaliției România Respiră, formată din peste 250 de ONG-uri. Am avut şi sprijinul organismelor şi instituţiilor internaționale- Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a unor importante societăți medicale, a majorității categorilor socio-profesionale, dar şi a autorităţilor şi colegilor din alte partide- cele 105 semnături de la parlamentari de toate culorile politice pe care le-am strâns încă din luna martie înseamnă ceva”, a declarat deputatul Aurelia Cristea.

În Comisia de sănătate au fost adoptate mai multe amendamente, printre care cel mai important, referitor la definirea spaţiului public închis, conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spaţiile publice închise. Excepţie fac penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale – aici se vor amenaja spaţii destinate exclusiv fumatului.

De asemenea, fumatul nu va fi permis în locurile de joacă sau alte spaţii destinate copiilor, închise sau deschise. Mai mult decât atât, în aceste spaţii va fi interzisă inclusiv utilizarea ţigărilor electronice. Se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţământ, de stat şi private, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

Şi reclama în cazul produselor de tutun va fi mai strict reglementată. Potrivit unui alt amendament adoptat, în unităţile în care se comercializează produse din tutun nu va fi permisă afişarea acestora în locurile de trecere obligatorie, cum sunt casele de marcat. De asemenea, posturile de radio şi de televiziune naţionale vor pune la dispoziţie autorităţilor şi ONG-urilor cu activitate în domeniul reducerii consumului de tutun un spaţiu de emisie de 30 de minute săptămânal, dedicat educaţiei pentru prevenirea consumului de tutun.

În ceea ce priveşte cadrul sancţionatoriu, amenzile vor fi drastice, de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice și între 5.000 și 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activității, pentru persoanele juridice. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.