Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Iohannis: ”Susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate”

Iohannis: ”Susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate”

DISTRIBUIȚI

Iohannis - Educație pentru sănătate141359 – 26112015 –”Știu că avem același țel și aceeași determinare atunci când vine vorba de sănătatea copiilor din România și a tuturor în general”, a afirmat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea dezbaterii „Educație pentru sănătate”, desfășurată la Palatul Cotroceni.

”Trăim într-o societate globală, interconectată, în care accesul la informații este liber, iar sursele sunt multiple, o lume în care amenințările la adresa sănătății vin de oriunde: alimentație, stres, poluare, necunoaşterea riscurilor de sănătate asociate diferitelor tipuri de comportamente. Singurul filtru pe care copiii îl au este educația, principala lor protecție în fața riscurilor și incertitudinilor prezentului.  De aceea, îmi exprim convingerea că împreună, depășind barierele de tipul „pe vremea mea”, vom găsi soluții eficiente, adecvate vremurilor noastre şi contextului plin de provocări în care ne aflăm”, a mai spus Iohannis.

În alocuțiunea sa, șeful statului a arătat că sănătatea și educația sunt temele majore pe care toți actorii sociali le recunosc și le plasează în fruntea priorităților, dar cu toate acestea rezultatele se lasă așteptate, motiv pentru care este nevoie să se treacă de la intenții la strategii coerente pe termen lung, cu un impact major pentru generațiile viitoare. ”Trebuie să recunoaștem faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța prevenției, a unui stil de viață sănătos și a informării ca acces la mai multă responsabilitate față de propria sănătate. Această responsabilizare individuală trebuie însă dublată și încurajată de efortul autorităților. Personal, susțin prevenția ca prioritate zero a politicilor de sănătate și cred că educația în acest sens, încă de la cele mai fragede vârste, este calea către o societate mai prosperă. La Administrația Prezidențială veți găsi întotdeauna cadrul pentru dialog real între toți actorii – instituții responsabile, societate civilă, comunitate școlară, asociații profesionale, iar în mine personal, ca de fiecare dată, veți găsi un partener atent și preocupat”, a mai spus Iohannis.

”De siguranța și sănătatea copilului de astăzi depind sănătatea şi bunăstarea adultului, precum și dezvoltarea societății de mâine. Educația pentru sănătate, realizată în cadrul formal al sistemului de învățământ, este o mare oportunitate. Este o primă cale prin care copiii pot afla informații corecte despre diferite aspecte ale sănătății și începutul formării unor atitudini și deprinderi care vor avea efecte pentru sănătatea lor de-a lungul întregii vieți.

O conduită preventivă se formează în timp, impactul fiind mai mare atunci când debutează la o vârstă fragedă. Școala are o autoritate morală recunoscută și, de aceea, educația pentru sănătate asigurată prin intermediul acesteia capătă o recunoaștere individuală și socială deosebită.

Învățământul românesc are nevoie de o abordare integrată a conceptului de educație pentru sănătate.

Aceasta implică mai mult decât o materie suplimentară la clasă. Presupune existența în fiecare unitate de învățământ a unei ambianțe școlare ce inspiră curățenie, siguranță și igienă, implică asigurarea asistenței medico-sanitare de urgență în timpul programului, alocarea timpului și dotărilor necesare pentru educație fizică și sport, existența personalului și activităților de consiliere psihopedagogică”, a mai afirmat președintele. PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.