Acasă Externe Rep. Moldova: Președintele va fi ales de popor

Rep. Moldova: Președintele va fi ales de popor

DISTRIBUIȚI

 presedintia-RM1141044 – 10112015  –  Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv proiectului de lege pregătit de Partidul Liberal Democrat pentru modificarea Constituției astfel încât șeful statului să fie ales direct de popor. În acest context Parlamentul este obligat să stabilească data organizării acestuia și să aloce banii necesari pentru desfășurarea lui. Asta în cazul în care Comisia Electorală Centrală hotărăște inițierea referendumului.

Astfel, Comisia Electorală Centrală a recepționat deja la 5 noiembrie setul de documente în vederea înregistrării unui grup de inițiativă civică pentru desfășurarea referendumului republican constituțional. Grupul de inițiativa propune și supunerea la vot a propunerii ca numărul deputaților să se reducă de la 101 la 71.

După înregistrarea grupului de inițiativă, membrii acestuia vor primi legitimații și listele de subscripții pentru semnături. Acestea urmează a fi colectate în cel mult trei luni. Ulterior, CEC va verifica procedura de colectare și calitatea semnăturilor.

Potrivit procedurii, urmează a fi colectate câte cel puțin 20.000 de semnături de la locuitorii a jumătate din numărul unităților administrative de nivelul întâi , adică din cele 35 de raioane.

Curtea a statuat că proiectul de lege constituţională privind revizuirea Constituţiei poate fi supus referendumului după cel puţin șase luni de la data prezentării iniţiativei de modificare a Constituției, cu respectarea considerentelor enunţate în partea descriptivă a avizului. Mandatul actualului presedinte Nicolae Timofti expira in martie 2016. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.