Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: PE cere o strategie comună UE pentru combaterea radicalizării tinerilor cetățeni...

Strasbourg: PE cere o strategie comună UE pentru combaterea radicalizării tinerilor cetățeni europeni

DISTRIBUIȚI

parlamentul-european141351 – 26112015 – Atacurile teroriste din Paris au arătat o dată în plus nevoia urgentă de acțiuni coordonate din partea statelor membre și a UE pentru a preveni radicalizarea și a lupta împotriva terorismului, a spus Parlamentul într-o rezoluție non-legislativă aprobată miercuri. Rezoluția conține propuneri concrete privind o strategie cuprinzătoare pentru combaterea extremismului, ce ar trebui să fie aplicată cu precădere în închisori, online și prin educație și incluziune social. Rezoluția redactată de Rachida Dati (PPE, FR) privind prevenirea radicalizării și recrutarea de cetățeni europeni de către organizații teroriste a fost adoptată cu 548 voturi pentru la 110 împotrivă cu 36 abțineri.

Parlamentul European (PE) propune crearea unei liste negre UE cu jihadiști și suspecții de terorism jihadist, subliniind nevoia unei definiții comune a luptătorilor străini pentru a permite proceduri legale împotriva lor atunci când se întorc în UE și cere statelor membre să se asigure că luptătorii străini sunt puși sub control judiciar și, dacă este necesar, în detenție administrativă la întoarcerea în Europa până are loc procedura judiciară.

Parlamentul subliniază nevoia de verificări obligatorii și sistematice la granițele externe a celor care se întorc în UE și cere ca schimburile de informații între autoritățile naționale și Europol să fie întărite pentru a identifica mai bine și a monitoriza suspecții de terorism. Deputații mai cer statelor membre să utilizeze mai bine alte instrumente cum ar fi Sistemul de Informații Schengen.

Deputații reiterează angajamentul lor de a colabora pentru un acord în privința Registrului UE cu numele pasagerilor (PNR) până la sfârșitul lui 2015. Cu toate acestea, ei subliniază că EU PNR este doar un instrument în lupta împotriva terorismului și că este necesară o strategie cuprinzătoare contra terorismului.

Măsuri pentru a-i face să se răzgândească pe luptătorii străini – Parlamentul sugerează confiscarea pașapoartelor și blocarea mijloacelor financiare pentru a preveni plecarea potențialilor luptători străini din UE. Astfel de măsuri preventive ar trebui însoțite de sisteme de sprijin cum ar fi linii fierbinți la care familiile și prietenii să poată primi ajutor rapid dacă se tem că cineva s-a radicalizat sau este pe cale să se alăture unei organizații teroriste.

Deputații subliniază și nevoia de a întări dialogul intercultural prin sistemele de educație și în cartierele dezavantajate pentru a preveni marginalizarea și a promova incluziunea.

Prevenirea răspândirii extremismului violent online și în închisori – Deputații propun segregarea deținuților radicalizați ca posibilă măsură pentru a preveni ca închisorile să devină teren fertil pentru răspândirea extremismului radical și violent. Pentru a preveni distribuirea de mesaje de ură și de laudă la adresa terorismului pe internet, Parlamentul cere ștergerea imediată a conținutului ilegal despre extremism violent, în conformitate cu drepturile fundamentale. Statele membre ar trebui să aibă în vedere acțiuni legale, inclusiv procese penale, împotriva companiilor și furnizorilor de internet și medii sociale care refuză să respecte cererile administrative sau judiciare de a șterge conținutul ilegal sau care susține terorismul, mai spun deputații.

Prevenirea răspândirii extremismului violent online și în închisori – Deputații propun segregarea deținuților radicalizați ca posibilă măsură pentru a preveni ca închisorile să devină teren fertil pentru răspândirea extremismului radical și violent. Pentru a preveni distribuirea de mesaje de ură și de laudă la adresa terorismului pe internet, Parlamentul cere ștergerea imediată a conținutului ilegal despre extremism violent, în conformitate cu drepturile fundamentale. Statele membre ar trebui să aibă în vedere acțiuni legale, inclusiv procese penale, împotriva companiilor și furnizorilor de internet și medii sociale care refuză să respecte cererile administrative sau judiciare de a șterge conținutul ilegal sau care susține terorismul, mai spun deputații’. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.