Acasă Politic Belgia: Agendă încărcată a ministrului Muncii la Bruxelles

Belgia: Agendă încărcată a ministrului Muncii la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

Ana Costea  - EPSCO141525 – 08122015  – Ministrul Muncii,  Ana Costea, a participat, la 7 decembrie,  la reuniunea Consiliului Ocupare, Politică Socială, Sănătate şi Afacerile Consumatorului (EPSCO) – secţiunea dedicată miniştrilor ocupării şi politicilor sociale. În temeiul mandatului aprobat, pe componenta legislativă şi nonlegislativă, Ana Costea a susținut: aprobarea concluziilor Consiliului în domeniul egalităţii de gen, guvernanţei sociale şi economiei sociale şi ajungerea la un acord politic pe marginea Recomandării Consiliului privind integrarea pe piaţa forţei de muncă a şomerilor de lungă durată.

Oficialii europeni au avut un schimb de opinii cu privire la Angajamentul strategic pentru egalitate de gen 2016 – 2019, publicat de Comisia Europeană pe 2 decembrie a.c., document care stabileşte priorităţile şi acţiunile care vor fi întreprinse în următoarea perioadă în domeniul egalităţii de gen.

Principalul punct de dezbatere aflat pe ordinea de zi a fost Semestrul European 2016. Comisia Europeană a prezentat succint pachetul Semestrul European 2016, iar miniştrii muncii şi afacerilor sociale au aprobat elementele sociale şi de ocupare din propunerea de recomandare a Consiliului referitoare la politica economică a zonei euro. În context, demnitarul român a subliniat că promovarea cooperării la nivel european va impune continuarea procesului de identificare, informare şi schimbul de bune practici din domeniul social şi al ocupării forţei de muncă, spre exemplu: programe naţionale calificate pentru locuri de muncă; flexibilitatea întâlnirii cererii cu oferta de locuri de muncă; scheme de garanţii şi creşterea mobilităţii interne a forţei de muncă; stimularea repatrierii persoanelor calificate; introducerea de pachete minime de intervenţie şi de servicii sociale.

În marja reuniunii, ministrul a avut o întâlnire bilaterală cu Valdis Dombrovkis, vicepreşedintele Comisiei responsabil cu zona euro şi dialog social, fiind discutate aspecte privind mobilitatea lucrătorilor, dialogul social, procesul Semestrul European şi mecanismele naţionale de stabilire a salariului minim.

Oficialul român s-a întâlnit şi cu Vera Jourova, comisar european pentru Justiţie, consumatori şi egalitate de gen, discuţia axându-se pe promovarea principiului egalităţii de gen la nivelul politicilor europene şi continuarea eforturilor pentru incluziunea socială a romilor.

O altă întâlnire bilaterală a avut loc cu reprezentantul Suediei, ministrul Sănătăţii şi Afacerilor Sociale, Asa Regner, ocazie cu care s-au analizat modalităţile de implementare ale declaraţiei comune, semnată între cele două ministere în 5 iunie a.c..

Ministrul român a avut şi o întâlnire cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale, competenţe  şi mobilitatea forţei de muncă. Cu această ocazie, Ana Costea a făcut referire la consolidarea principiului liberei circulaţii a lucrătorilor şi reflectarea acestuia în viitoarele propuneri ale Comisiei. Totodată, a sprijinit şi drepturile lucrătorilor detaşaţi susţinând implementarea directivei 67/2014 privind detaşarea lucrătorilor. Aplicarea directivei va asigura o mai bună protecţie a lucrătorilor detaşaţi şi un cadru juridic mai transparent şi mai previzibil pentru furnizorii de servicii. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.