Acasă Centru Brasov Brașov: Rețineri în dosarul retrocedărilor ilegale după audieri maraton

Brașov: Rețineri în dosarul retrocedărilor ilegale după audieri maraton

DISTRIBUIȚI
judecator_retinut

 judecator_retinut141566 – 10122015 –  Procurorii DNA Brașov i-au reținut pe Remus Truică, fostul şef de cabinet al ex-premierului Adrian Năstase, pe jurnalistul Dan Andronic, pe Marius Andrei Marcovici, fostul consilier al lui Călin Popescu-Tăriceanu, și pe Claudiu Lucian Mateescu, director general al Impact. Ei au fost adusi cu mandat miercuri, la sediul DNA Brasov, pentru a fi audiati de procurorii anticoruptie.

Truică a ajuns la DNA Brașov miercuri seara, unde, înainte de a fi audiat de procurori, și-a așteptat timp de câteva ore avocații. Și Dan Andronic a ajuns la DNA Brașov după ce miercuri locuința și casa de vacanță i-au fost percheziționate în cadrul unei anchete privind retrocedări ilegale, într-un dosar disjuns din cel al lui Viorel Hrebenciuc.

Prejudiciul estimat de DNA în acest dosar este de 136 milioane de euro.

În acelaşi dosar este implicat şi Paul Lambrino. Acesta nu a ajuns încă la DNA Brașov, pentru că la Ploiești i s-a făcut rău și a fost internat la Secția de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă.

 Marius Andrei Marcovici, fost consilier personal al lui Călin Popescu-Tăriceanu, a fost, de asemenea reținut.

În dosar este vizat și avocatul Robert Roșu, specialist în litigii și arbitraje interne. Este un apărator cu experiență care a reprezentat în timp autorități ale statului, dar și investitori străini în dosare de arbitraj în România și străinatate. Tot el l-a aparat și pe Traian Băsescu în procese civile.

Cercetările procurorilor brașoveni vizează o cauză penală privind suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2006 – 2015.

În cursul zilei de miercuri, în București și Ilfov au fost percheziționate 9 adrese la care figurează sediile unor firme și locuințele celor vizați de anchetă.

Ancheta vizează modul prin care, printr-un singur act, un teren de 170.000 mp din vecinătatea ROMATSA i-a fost retrocedat în 2008 lui Paul Lambrino. Terenul a aparținul Institulului de Cercetare și Dezvoltare pentru Plante. Paul Lambrino voia alte 24 de hectare așa că a dat în judecată institutul, procesul aflându-se încă pe rol.

Terenul cu pricina, susțin procurorii, ar fi fost obținut cu ajutorul și intervenția lui Remus Truică, cel care fusese și consilier al premierului Andrian Năstase. Omul de afaceri ar fi cumpărat apoi proprietatea de la Paul Lambrino, urmând să o parceleze și să o vândă. Paul Lambrino a cerut terenul, Remus Truică s-a oferit să îl ajute să îl obțină dacă îi cedează drepturile litigioase în schimbul unei sume de bani. Și, susțin anchetatorii, ar fi făcut trafic de influeță pe lângă președintele Academiei de Științe Agricole care să intervină la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Plantelor, astfel încât terenul să fie cedat fără proces. Contractul de cesiune a fost întocmit de avocatul Robert Roșu. Terenul a fost preluat de firma Reciplia, al cărei director este Andrei Marcovici. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.