Acasă Cultura/Media București: Valentin Jucan despre ”o nouă încercare de falimentare a TVR”

București: Valentin Jucan despre ”o nouă încercare de falimentare a TVR”

DISTRIBUIȚI

 – Propunerea legislativă a celor 14 deputați și senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice și, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în fața factorului politic, este de părere Valentin Jucan, membru al CNA.

”Semnatarii inițiativei de modificare a Legii 41/1994, Legea de organizare și funcționare a TVR, nu înțeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetățenilor, care funcționează după un sistem asemănător cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene. Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluția propusă de parlamentari”.

TVRÎn expunerea de motive, inițiatorii, aflați într-un moment de înaltă gândire, afirmă că “măsura este așteptată (…) în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele”. Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum – fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate – fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite, sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre – fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți.

În data de 25 noiembrie, președintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, declara în fața Biroului Permanent al Camerei Deputaților și a membrilor Comisiilor pentru Cultură faptul că taxa tv trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcționarea TVR. ”Susțin în totalitate afirmațiile doamnei Radu, dar numai în condițiile plafonării la maxim 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei tv. Domnilor parlamentari, recent, TVR a organizat mai multe dezbateri având ca obiect identificarea de măsuri care să salveze și să reformeze TVR. Este foarte clar că nu ați fost interesați de aceste dezbateri. Mai mult, în pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conținutului editorial al TVR. Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriți să le adoptați, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică. Totodată îi reamintesc doamnei Irina Radu faptul că are obligația de a propune măsuri de natură a readuce TVR în serviciul public al interesului românilor, ultimul draft de modificări legislative inițiate de domnia sa nefiind în concordanță cu acest principiu”, susține Jucan. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.