Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti 10 miniștri, 25 de ani de Mediu

10 miniștri, 25 de ani de Mediu

DISTRIBUIȚI

mediu142052 – 20012016  –  10 miniștri post-decembriști ai Mediului s-au reunit, marți, 19 ianuarie, în faţa a peste 400 de persoane,  pe scena Operei Naționale București, cu prilejul unei dezbateri pe problemele mediului înconjurător.

Aceștia au vorbit despre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat pe durata mandatelor, au punctat realizările şi eşecurile din timpul mandatelor, finalizând cu sfaturi pentru viitor. Iată câteva dintre declaraţiile lor:

„Este clar că omul este un prăduitor al lumii ce îl înconjoară, pe care o sărăceşte dar şi o distruge, lăsând în urmă toată scursura civilizaţiei (deşeuri, poluare a aerului şi apei) şi desfigurarea feţei Pământului. Pericolul pentru  viitorul omenirii este ineluctabil, dar el a fost sesizat tot mai acut cu cât procesul avansează şi s-au găsit capete lucide şi luminate ce au încercat să-l stopeze sau măcar să-l amelioreze” Marcian Bleahu, fost Ministru a Mediului în perioada 1991-1992.

„Domeniul autorizării de mediu din România trebuie să fie unitar, astfel de documente nu trebuie elaborate diferit de la o agenție de protecție a mediului la alta, iar autorizația de mediu trebuie să fie la fel și la Galați, și la Hunedoara”, Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului în perioada 2004 – 2007.

“Nu m-a întristat foarte mult că nu s-a reușit avizarea proiectului de la Roșia Montană, pentru că nu s-a înțeles că nu este suficient să vii să faci numai minerit, ci să ții cont și de altele”, Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului în perioada 2009 – 2012.

 „România trebuie să aibă curaj să aplice legi, iar societatea civilă trebuie implicată în astfel de decizii”, Attila Korodi, fost ministru al Mediului în perioada 2007-2008, respectiv în intervalul 2012 – 2014.

Sesiunea s-a finalizat cu declaraţiile ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, doamna Cristiana Pașca-Palmer: „România trebuie să aibă o voce mult mai pregnantă la nivelul Uniunii Europene (UE).Problematica pădurilor este esențială și aveți în mine un partener total pentru rezolvarea problemelor. O altă direcție pe care mi-o doresc este măcar să impulsionăm o tranziție către economia verde. Economia verde aduce locuri de muncă și ar oferi României capacitatea de a rămâne competitivă în piață”.

Evenimentul a continuat cu radiografia mediului înconjurător pe 8 dintre cele mai importante domenii, radiografie realizată de experţi: biodiversitate, păduri, apă, aer, sol şi deşeuri, servicii publice şi autorităţi publice, instrumente financiare şi mediu instituţional. În cadrul acestei sesiuni au fost discutate propunerile şi observaţiile societăţii civile pe domeniul mediului înconjurător.

Odată cu cei 25 de ani de mediu au fost acordate şi 25 de premii, pentru oamenii, reprezentanţi ai mediului privat, dar şi mediului public şi neguvernamental care, prin proiectele pe mediu implementate în ultimul sfert de secol, au adus un impact pozitiv în acest domeniu. Tot în gala de premiere au fost acordate diplome de apreciere pentru toţi anagajaţii de 25 de ani ai Garzii de Mediu, Agenţiei Naţională pentru Protecţia Mediului şi filiale acesteia din ţară care au constituit forţa şi expertiza în acest domeniu. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.