Acasă Cultura/Media Sălaj: Peste 900 de monede dintr-un tezaur, declarate dispărute de Muzeul Judeţean...

Sălaj: Peste 900 de monede dintr-un tezaur, declarate dispărute de Muzeul Judeţean de Istorie Zalău

DISTRIBUIȚI

monede-dacice142103 – 22012016  –  Peste 900 de monede medievale din ”Tezaurul de la Borza” au fost declarate dispărute de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, după cele au fost date pentru expertizare, în urmă cu 19 ani, la un numismat al Muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca, dar nu au mai ajuns înapoi, în depozitele instituţiei.

Constatarea lipsei monedelor a fost făcută de managerul Muzeului Judeţean Zalău, Corina Bejinariu, în momentul în care instituţia a demarat o amplă inventariere şi confruntare a pieselor din depozite cu cele existente în acte.

”Specialistul pe numismatică, cel care a verificat partea de numismatică şi tezaur, îmi semnalează, printr-o adresă, la începutul anului 2014, că din 1256 de piese, au revenit în spaţiile instituţiei doar 361, iar 908 nu au mai revenit, în urma faptului că în 1997 tot tezaurul a fost dat pentru determinare – determinare înseamnă să ştim din ce perioadă sunt monedele, piesele – pe un proces verbal de mână. Pe acest proces verbal a plecat în 1997 tezaurul de la Borza din instituţie, la Cluj-Napoca, către domnul Francisc Pap, cel care semnează procesul verbal. Era numismat, specialist la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei. Mi se semnalează acest lucru, fapt pentru care eu, în 2014 – e vorba de 17 ani de la data plecării lui din instituţie, mă adresez muzeului din Cluj, pentru restituirea celorlalte piese. Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei îmi răspunde că, în urma verificărilor, cele 908 monede la care facem referire nu se află în patrimoniul muzeului cu niciun titlu şi nu există niciun act, document, proces verbal de predare-primire care să ateste că acestea ar fi intrat vreodată în instituţia lor”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, Corina Bejinariu.

Potrivit sursei citate, s-a luat legătura cu numismatul care le-a expertizat, dar acesta, fiind la o vârstă înaintată, a spus că nu-şi aminteşte ce s-a întâmplat cu tezaurul. Nici cercetările efectuate în depozitele muzeului din Cluj-Napoca nu au dus la descoperirea monedelor dispărute. În condiţiile în care nu s-a putut determina unde se află aceste monede, Corina Bejinariu a sesizat, în ianuarie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj şi Direcţia de Cultură Sălaj, declarându-le dispărute.

Managerul Muzeului Judeţean afirmă că piesele au fost, totuşi, integral identificate, Francisc Pap, împreună cu Elena Musca, de la muzeul din Zalău publicând într-o revistă de specialitate descrierea lor. IPJ Sălaj a confirmat deschiderea unui dosar penal în acest caz. – PROMPT MEDIA

foto:finaciarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.