Acasă Politic Tulcea: Dați oamenilor din Deltă posibilitatea de a exploata plantele medicinale

Tulcea: Dați oamenilor din Deltă posibilitatea de a exploata plantele medicinale

DISTRIBUIȚI

Neviser Zaharcu 142032 – 19012016  – Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită emiterea unor acte normative privind exploatarea durabilă a resurselor regenerabile ale Deltei Dunării în folosul locuitorilor ei.

Deputatul, a adresat o interpelare parlamentară ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, care a avut ca obiect exploatarea durabilă a resurselor regenerabile ale Deltei Dunării. “Locuitorii din Delta Dunării întâmpină mari probleme în ceea ce priveşte exploatarea resurselor regenerabile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, astfel încât m-au rugat, în cadrul audienţelor mele parlamentare, să vă expun nemulţumirile lor. Concret, este vorba despre eliberarea unor permise care dau posibilitatea oamenilor din Deltă de a exploata stuful, plantele medicinale, precum şi de a utiliza din punct de vedere agricol anumite suprafeţe de terenuri care ies de sub apele din Rezervaţie. La acest moment, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), instituţie subordonată direct Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, nu deţine documentele necesare efectuării operaţiunilor respective în condiţii de siguranţă pentru ecosistem, respectiv ghidurile de exploatare a resurselor regenerabile din Rezervaţie. Localnicii din Deltă susţin că nu ştiu exact ceea ce au de făcut din acest punct de vedere, şi nu ar dori să facă vreo faptă care să aducă atingere legilor în vigoare”, a subliniat parlamentarul social-democrat, în documentul oficial trimis conducerii MMAP.

În finalul interpelării, deputatul tulcean a solicitat răspuns din partea ministrului Mediului la următoarele întrebări: “1. Când veţi elabora ghidurile de administrare a resurselor regenerabile din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pentru a fi cunoscute de către localnici?; 2. În ce mod veţi acţiona pentru armonizarea şi alinierea legislaţiei în vigoare la interesul preponderent al locuitorilor Deltei Dunării?; 3. Ce opinie aveţi privind emiterea unui act normativ care să reunească într-o singură autoritate toate instituţiile de control în domeniul braconajului piscicol şi cinegetic din Rezervaţie?; 4. Cum veţi soluţiona transferul în administrarea ARBDD a zonei strict protejate Grindul Chituc, aflată în prezent în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului?”.

”Am subliniat în această interpelare faptul că, în urma desfăşurării acestor activităţi, locuitorii Deltei Dunării vor putea dezvolta mici afaceri şi, de asemenea, îşi pot pune în valoare meşteşugurile şi obiceiurile tradiţionale. De altfel, la o recentă reuniune a Comisiei parlamentare UNESCO care a avut loc la Tulcea, s-a exprimat o poziţie fără echivoc în acest sens, respectiv faptul că omul, locuitorul Deltei, trebuie pus în mijlocul tuturor actelor normative şi a proiectelor care vizează ecosistemele protejate ale zonei”, a concluzionat deputatul Neviser Zaharcu. – PROMPT MEDIA

foto:tulceaeuropeana.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.